24 Eylül 2024 Salı

'Hasta tutsaklar serbest bırakılsın'

Hak savunucuları İstanbul ve Ankara'da hasta tutsaklara özgürlük çağrısında bulundu.

İstanbul ve Ankara'da hasta tutsakların durumuna dikkat çeken hak savunucuları, hasta tutsakların derhal serbest bırakılarak tedavilerinin sağlanmasını istedi.

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 598. F oturmasını dernek binası önünde gerçekleştirdi. "Tedavi haktır engellenemez" ve "Hasta mahpus Fırat Nebioğlu serbest bırakılsın" pankartları açılan eylemde hasta tutsakların fotoğrafları taşındı.

Basın açıklamasını okuyan Taylan Bekin, Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Hapishanesi'nde tutulan ağır hasta tutsak Fırat Nebioğlu'nun durumunu kamuoyuyla paylaştı.

Fırat Nebioğlu'nun böbrek yetmezliği, ağır görme ve işitme kaybı olduğunu belirten Bekin, Nebioğlu'nun geçirdiği felç nedeniyle kalıcı hasarlar oluştuğunu, yüzde 92 engelli raporu bulunduğunu ve diyalize bağlı yaşadığını söyledi.

Nebioğlu'nun sağlık durumunun hapishanede kalmaya uygun olmadığını  ve hayatta kalabilmek için böbrek nakli olması gerektiğini vurgulayan Bekin, yapılan tüm başvurulara rağmen Adli Tıp Kurumu'nun Nebioğlu'na "Hapishanede kalabilir" raporu verdiğini aktardı.

Böbrek nakli için donör bulunması sonrası 20 Aralık 2022'de Nebioğlu'nun Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildiğini ancak hastaneden verilen raporda nakil sonrası hapishane koşullarında yaşamanın Nebioğlu'nun hayatını riske atacağı gerekçesiyle böbrek nakli yapılmasının uygun bulunmadığını aktaran Bekin, Nebioğlu'nun gerekli bakım ve hijyenin sağlanacağı bir ortamda bulunması gerektiğinin altını çizdi.

Nebioğlu'nun hapishane koşullarında hayatını idame ettiremediğinin altını çizen Bekin, Nebioğlu ve tüm hasta tutsakların serbest bırakılarak tedavilerinin yapılması çağrısında bulundu.

Eylem boyunca, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın!", "Fırat Nebioğlu serbest bırakılsın!", "Tedavi haktır, engellenemez!" sloganları atıldı.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 470'inci hafta eyleminde İHD Ankara Şubesi önünde toplandı. "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını Sevil Turgut okudu.

Menemen R Tipi Hapishanesi'nde 83 yaşında hasta tutsak Sıddık Güler'in durumunu kamuoyuyla paylaşan Turgut, Güler'in tek başına yaşamını idame ettiremediğini söyledi. 27 yıldır tutsak edilen Güler'in kalp rahatsızlığı olduğunu kaydeden Turgut, Güler'in iki kere anjiyo olduğunu ekledi. İskenderun'da bulunduğu süreçte Güler'in devlet hastanesine sevk edildiğini ancak infazının ertelenmesinin reddedildiğini dile getiren Turgut, Güler'in ayrıca demans hastası olduğunu, yürümekte, konuşmakta zorlandığını, yemek yemeyi unuttuğunu vurguladı.

Temmuz ayında Güler'in infaz ertelemesi için Adli Tıp Kurumu'na götürülmesi planlandığını ancak götürülmediğini aktaran Turgut, Güler'in yaşı ve hastalıkları sebebiyle hapishanede yaşamını tek başına idame ettiremeyeceğini vurguladı. Turgut, "Sağlığı için uygun olmayan hapishane koğuşları durumunu daha da zorlaştırmakta ve her gecikilen süre durumunu daha da ağırlaştıracaktır. Bu nedenle infazının ertelenmesini talep ediyoruz" dedi.