20 Eylül 2024 Cuma

Hasta tutsaklar Özbay ve Taşar için tahliye çağrısı

İstanbul ve Ankara'da yapılan eylemlerde hasta tutsaklar Fatma Özbay ve Mehmet Edip Taşar'ın durumlarına dikkat çekilerek serbest bırakılmaları istendi.

İstanbul ve Ankara'da tutsak yakınları ve hak savunucuları hasta tutsakların durumuna dikkat çekerek serbest bırakılmalarını istedi.

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 639. F oturmasını Beyoğlu'nda bulunan dernek binası önünde gerçekleştirdi. "Tedavi haktır engellenemez" ve "Hasta mahpus Fatma Özbay serbest bırakılsın" pankartları açılan eylemde hasta tutsakların fotoğrafları taşındı.

Aliağa Şakran T Tipi Kadın Kapalı Hapishanesi'nde tutulan hasta tutsak Fatma Özbay'ın durumunu kamuoyuyla paylaşan Cüneyt Yılmaz, Özbay'ın çok sayıda hastalığının olduğunu, göz ameliyatı geçirdiğini ancak tedavisi düzgün yapılmadığı için gözlerinin bozulmaya devam ettiğini kaydetti. Kanser hastası olan Özbay'ın yaşamını tek başına idame ettiremediğini vurgulayan Yılmaz, Özbay'ın 2023 Eylül ayından beri kontrol ve tedavi için hastaneye götürülmediğini aktardı.

Özbay'ın sağlığının ağır tehdit altında olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Özbay'ın tedavi olabilmesi için infaz ertelemesi kararı ile serbest bırakılması gerekmektedir. Bu kapsamda ağır hasta mahpus Fatma Özbay ve bütün ağır hasta mahpusların serbest bırakılarak, sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkililerin göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz" dedi.

Eylem, "Tedavi haktır engellenemez", "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın", "Fatma Özbay serbest bırakılsın", "Tecrit öldürür, dayanışma yaşatır" sloganlarıyla son buldu.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 511'inci haftasında İHD Ankara Şubesi'nde bir araya geldi. "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açılan eylemde basın metnini Nuray Çevirmen okudu.

Marmara 5 Nolu L Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulan 68 yaşındaki ağır hasta tutsak Mehmet Edip Taşar'ın durumunu kamuoyuyla paylaşan Çevirmen, Taşar'ın kalp yetmezliği olduğunu ve 17 kez anjiyo geçirdiğini söyledi. Taşar'ın nabzının yüzde 30 civarında attığını söyleyen Çevirmen, "Ayrıca kalp hastalığından kaynaklı olarak 6 stent takılmış olup, kalp ritim bozukluğu da bulunmaktadır. Kronik şeker hastasıdır ve bazı dönemlerde şeker yüksekliği 600'ü bulmaktadır" dedi.

Yüksek tansiyon hastası ve prostat rahatsızlığı bulunan Taşar'ın haftanın 3 günü hastaneye götürüldüğünü, günlerce yataktan çıkamadığını ve arkadaşlarının desteğiyle yürüyebildiğini aktaran Çevirmen, "Ani krizler yaşamakta olan hasta şu ana kadar iki defa kalp krizi geçirmiştir. Sağlık sorunlarından dolayı geceleri neredeyse sabaha kadar uyumakta zorlandığını aktarmıştır. Ağır ve kronik hastalıklarından kaynaklı olarak 3 defa Adli Tıp Kurumu'na sevk edilmiş ancak infaz erteleme talepleri karşılanmamıştır" dedi. Çevirmen, Taşar'ın sağlık sorunları nedeniyle hapishanede kalmasının olanaksız olduğunu ifade ederek acilen tahliye edilmesini istedi.