25 Eylül 2024 Çarşamba

Hasta tutsaklar Fatma Özbay ve Bedri Ot için İstanbul ve Ankara'da eylemler

İktidarın düşman politikaları sonucu hapishanelerde ölüme mahkum edilen tutsaklar için İstanbul ve Ankara'da bu haftada eylemler düzenlendi. Ağır hasta tutsak Abdullah Kırtay'ın ölümün kıyısında tahliye edildiğini birkaç gün sonra ise yaşamını yitirdiği hatırlatılan eylemlerde, ağır hasta tutsaklar Fatma Özbay ve Bedri Ot'un derhal serbest bırakılması istendi.

İstanbul ve Ankara'da hasta tutsakların durumuna dikkat çekildi, tedavilerinin önündeki engellerin derhal kaldırılarak tahliyeleri istendi. İstanbul'daki 581. F Oturmasında Fatma Özbay'ın ve Ankara Hasta Mahpuslara Özgürlük eyleminde ise Bedri Ot'un sağlık durumları aktarılarak başta Özbay olmak üzere tüm hasta tutsakların serbest bırakılması istendi.

İSTANBUL: FATMA ÖZBAY SERBEST BIRAKILSIN
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde hasta tutsakların fotoğrafları ve "Tecrit öldürür dayanışma yaşatır", "581. F Oturması hasta mahpus Fatma Özbay serbest bırakılsın" pankartları açıldı.

Mayıs 2018'de Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma hastanesinde 3. evre meme kanseri tanısıyla ameliyat edilen Özbay'ın sol memesinin tamamen alındığı belirtilen eylemde, ameliyattan sonra "8 seans kemoterapi ardından 25 seans radyoterapi görmesine rağmen yayılmanın devam ettiği, ayrıca Fatma Özbay'ın bağırsaklarında polip, karaciğer yağlanması, migren, bel-boyun fıtığı gibi rahatsızlıklarının olduğu da söylendi.

'30 YIL İNFAZIN GERİYE KALAN KISMI'
Özbay'ın 2019 yılında İzmir Aliağa Şakran T Tipi Kadın Kapalı Hapishanesinde kendisi de kanser olan 61 yaşındaki ablası Gülser Özbay'ın yanına sevk edildiği aktarılan açıklamada avukatının sağlık durumuna ilişkin aktarımı şu sözlerle açıklandı: "Durumunun Stabil olduğunu, 27 yıldır bilinen kronik rahatsızlıkları yanında bu durum vücudunun bir çok organı da etkilendi; böbreklerini, bağırsaklarını, kadın hastalıklarını, bel ve boyun fıtığını ve en son olarak 6 ay önce gözlerinde oluşan rahatsızlık nedeniyle Lazerle ameliyat edildiğini aktardılar. Avukatı son görüşmesinde ilaç 3. evre kanserin tedavisinin sürdüğünü, Erzurum'da iken kemoterapi ve radyoterapi görmüştü şimdi Şakran T Tipi Kadın Kapalı Hapishanesinde sürede ilaç tedavisinin sürdüğünü ve her 6 ayda bir hastaneye giderek kontrol edildiğini söylediler. 30 yıl infazına geriye kalan kısmı. İnfazı yakılmazsa çıkabilecek."

Yetkililerin derhal göreve çağrıldığı ve tutsakların tedavi ve yaşam hakkı için serbest bırakıldığı istenilen eylem; "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Fatma Özbay serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez", "İnsan haklarıyla insandır" sloganlarıyla sona erdi.

ANKARA'DA ABDULLAH KIRTAY'A DİKKAT ÇEKİLDİ: ÖLÜMÜN KIYISINDA TAHLİYE EDİLDİ
İHD Ankara Şubesi önünde 453. açıklamasını gerçekleştiren Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 12 Mayıs'ta 51 gün önce tahliye edilen Abdulhalim Kırtay'ın yaşamını yitirdiği belirtildi. 30 yıldır tutsak olan Kırtay'ın bu sürede birçok hastalık yaşadığını, durumunun ağırlaşması üzerine yapılan başvuruların sonuç vermediğine dikkat çekildi. Kırtay'ın 30 yılın ardından ölümün kıyısına gelince tahliye edildiği vurgulandı.

'82 YAŞINDAKİ BEDRİ OT 2015 YILINDAN BU YANA HAPİSHANEDE'
Bu haftaki eylemin Menemen R Tipi Kapalı Hapishanesinde tutulan ağır hasta tutsaklardan Bedri Ot için düzenlendiği kaydedilen açıklamada, 82 yaşındaki tutsağın 2015 yılından bu yana hapishane olduğu belirtildi. Bu süreler içerisinde Manisa T Tipi Hapishanesinde revir koğuşunda kalmakta iken 23 Mart 2021 tarihinde hastaneye kaldırıldığı ve Manisa Merkez Efendi Devlet Hastanesinde aniden ameliyata alındığı kaydedilen açıklamada, "Yapılan tetkikler ve Patoloji raporu sonucuna göre de kolon kanseri olduğu teşhisi konulmuştur. Yaklaşık 3 yıldır kolon kanseri tedavisi görmektedir. Hastanede bulunduğu süre içinde de doktor tarafından yanında refakatçinin kalmasının zorunlu olduğu bilgisi de savcılığa iletilmiştir" denildi.

'DURUMU GİTTİKÇE AĞIRLAŞTI'
Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurulu Başkanlığı tarafından 01 Şubat 2021 yılında 3. ihtisas kurulunun hazırladığı raporla 3 ay süre ile cezasının infazının tehirinin uygun olduğunu onayladığına dikkat çekilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: "Kendisi ve ailesi tarafından da bu rapor üzerine hem savcılığa hem de başka ilgili yerlere başvurular yapılmış ancak bir sonuç alınamamıştır. Rapor alındığı tarihten bu yana da tahliye edilmeyerek Menemen R Tipi Kapalı Hapishanesine konulmuştur. 2021 yılında alınmış olan bu rapor haricinde başka bir rapor da ailesine verilmemiştir. Şu an kendisi bakıma muhtaç bir şekilde, tekerlekli sandalyeye bağlı olarak yaşamını devam ettirmeye çalışmaktadır. Ayrıca kolostomi torbası dışarıda hayatını idame ettirmek zorundadır. Aile tarafından yapılan görüşlerde de durumunun gittikçe ağırlaştığı gözlenmiştir.

82 yaşında olan Bedri Ot'un ilerlemiş olan yaşı, kanser hastalığı ve yaşamını tek başına devam ettiremeyeceği ve daha önce de verilmiş olan Adli Tıp Kurumu raporunun da dikkate alınarak iyileşinceye kadar cezasının ertelenmesini ve tahliye edilerek tedavisine ailesinin yanında daha sağlıklı koşullarda devam edilmesini istiyoruz."