21 Eylül 2024 Cumartesi

Hasta tutsak Refik Sünkür serbest bırakılsın

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu'nun Galatasaray Meydanı'nda düzenleyeceği 340. F oturmasında hasta tutuklu Refik Sünkür'ün durumuna dikkat çekildi.
 Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu'nun hasta tutsakların sağlık durumuna dikkat çekmek için yaptığı eylemin 340'ıncısı gerçekleştirildi.
 
Cumartesi Anneleri'nin 700. hafta eyleminden itibaren Galatasaray Meydanı'na getirilen yasak sebebiyle bu haftaki F Oturumu da İHD İstanbul Şube binası önünde gerçekleştirildi.
 
Bu haftaki eylemde Bolu Hapishanesi'nde tutuklu bulunan hasta tutsak Refik Sünkür'ün sağlık durumuna dikkat çekildi. Sünkür'ün serbest bırakılması istendi.
 
Mehmet Acettin'in okuduğu basın açıklamasında; 1995'te tutuklanan ve müebbet hapis cezası alan Sünkür'ün yaşadıkları aktardı. Sünkür'ün tutuklanmadan önce kolundan yaralı olduğunu ifade eden Acettin, "İstanbul Ümraniye Kapalı Hapishanesi'nde tedavi hakkının gasp edilmesi sebebiyle sol kol dirseğinde 15 santimetrelik bir kemik kaybı oluştu. Sünkür'e iki kez platin takıldı ancak düzenli kontrolleri yapılmadığı için kangren olma riski nedeniyle platin çıkarıldı. Dirseğini açıp kapatamayan Sünkür, kolunu kullanamadığı için kişisel ihtiyaçlarını da kendi kendine karşılayamıyor" diye belirtti.
 
Sünkür'e göğüs ağrısı, çarpıntı şikâyetlerinin artması nedeniyle; 2015 yılında, götürüldüğü Abant İzzet Baysal Üniversitesi Hastanesinde anjiyo yapıldığını ve kalbine pil takıldığını kaydeden Acettin, "Kalbinde 'Triküspit yetmezliği' teşhisi konulan Refik Sünkür'ün, kalp pili taşıyor olmasından dolayı altı ayda bir mutlaka kontrole götürülmesi gerekiyor. Ancak, Bolu'da pil kontrolü yapılamıyor ve İstanbul'dan görevlilerin gelmesi gerekiyor. Görevliler geldiği zaman asker olmadığı söylenerek kontrolü aksatılıyor. Sünkür'ün kalbinin en son kontrolü 2017 yılının Haziran ayında yapıldı" dedi.
 
Acettin, "Sünkür, yaşadığı sıkıntılardan dolayı kontrollerinin düzenli yapılabilmesi için İstanbul hapishanelerine sevkini istedi. Ancak Adalet Bakanlığı, Köroğlu Devlet Hastanesi'nin düzenlediği 'Pil kontrolü Bolu ilinde yapılabilir' bilgisi içeren kurul raporu sebebiyle Sünkür'ün bu talebini reddetti. Oysa aynı hastane daha önce, konuya ilişkin raporu ancak bir üniversite hastanesinin vermesi gerektiğini söylemişti" diye kaydetti.
 
Sünkür'ün ailesinin Sünkür'ün sağlık durumuna ilişkin "Kolunu kullanamadığı için günlük yaşamını idame ettirmede zorlanmakta, kalp rahatsızlığının yanı sıra bel-boyun fıtığı, mide ülseri ve reflüden kaynaklı çok fazla ağrı, yanma şikâyeti ve mide alt kapakçığının işlevsiz hale gelmesiyle oluşan troid hastalıkları vardır. Şu an diz kapaklarında su toplaması olduğu söylenmiş ancak tedavi konusunda bir şey söylenmemiştir" bilgileri aktardığını söyleyen Acettin, "Gerekli tedavinin yapılması ve sağlığına kavuşması için serbest bırakılmasını talep etmektedir. Biz insan hakları savunucuları olarak, 401 ağır hastadan birisi olan Refik Sünkür ve tüm hasta mahpusların serbest bırakılmasını istiyoruz" dedi.