21 Eylül 2024 Cumartesi

Hasta tutsak Mehmet Salih Filiz kanser olabilir

İHD Hapishane Komisyonu, 338. F oturmasında Mehmet Salih Filiz için gerçekleştirdi. Filiz'in hapishanede kaldığı müddetçe kanser olabileceğine dikkat çekilen eylemde, Filiz'in bir an önce serbest bırakılması istendi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Hapishaneler Komisyonu hasta tutsaklar için yaptığı F oturmasının 338.'sini polisin Galatasaray Meydanı'na izin vermemesi nedeniyle İHD Şube binası önünde gerçekleştirildi. Bu haftaki oturumda Antalya L Tipi Hapishanesi'nde bulunan Mehmet Salih Filiz'in durumuna dikkat çekildi.
 
Hasta tutsakların fotoğrafları ve "Mehmet Salih Filiz serbest bırakılsın" pankartı İHD penceresine asıldı. Eylemde basın açıklamasını İHD Hapishaneler Komisyonu Üyesi Hatice Onaran okudu. Yeni hapishaneler yapıldığını hatırlatan Onaran, birçok hapishanede kapasitenin üzerinde mahpusun bulunduğuna ve dolayısıyla birçok sorunun yaşandığına dikkat çekti. Bu hafta Mehmet Salih Filiz'in durumunu aktaran Onaran, Filiz'in birçok kez gözaltına alınarak tutuklandığını kaydetti. Pozantı Hapishanesi'nde yaşanan tecavüzün tanıdığı olduğunu belirten Onaran, "Filiz tutuklanmadan önce ciddi bir apandisit ameliyatı geçirmiştir. Tutuklandıktan sonra oturamaz hale gelir ve hastaneye götürüldüğünde hemorait olduğunu öğrenir" dedi.
 
TAHLİYE TALEBİ REDDEDİLDİ
 
Birkaç ay önce de konulan bir tanı ile dikkat edilmediği takdirde kalın bağırsak kanseri olacağı bilgisini veren Onaran, kendisine verilmesi gereken diyet besinlerin verilmediği aksine yememesi gereken şeylerin verildiğini vurguladı. Onaran, oturmadığı için doktorun verdiği yastığında Filiz'e verilmediğini kaydetti. Onaran sözlerine şu şekilde devam etti: "Filiz'in sağlık nedeniyle AYM'ye verdiği tahliye talebi de reddedilmiştir. Filiz'in yeterli ve gerekli tedaviyi alabilmesini ve hastalığının ilerlemeden durdurulması için tahliyesini talep ediyoruz. Böylece 23 yaşındaki genç bir insan geri dönülmez, onulmaz aşamaya getirilmemesi için gerekeni yapılmasını bekliyoruz."