20 Eylül 2024 Cuma

Hasta tutsak Mehmet Edip Taşar için tahliye çağrısı

İHD İstanbul Şubesi, 640. F oturmasında hayatını tek başına idame ettiremeyen ve her an yeni bir kalp krizi riskiyle karşı karşıya olan hasta tutsak Mehmet Edip Taşar'ın serbest bırakılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 640. F oturmasını Beyoğlu'nda bulunan dernek binası önünde gerçekleştirdi. "Ağır hasta mahpus Mehmet Edip Taşar serbest bırakılsın", "Tecrit öldürür, dayanışma yaşatır" pankartları açılan eylemde hasta tutsakların fotoğrafları taşındı.

'MAHPUS ÖLÜMLERİ BİRER CİNAYETTİR'
Basın metnini okuyan Mukaddes Şamiloğlu, son 10 günde hasta tutsaklar Yıldırım Han ve Şefik Esen'in hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, "Gerekli tedavi ve bakım sağlanamadığı halde ağır hasta mahpusları hapiste tutmanın sağlık ve yaşam haklarının ihlaliyle sonuçlandığı bilinmektedir. Buna rağmen, mahpusların tedavi maksadı ile serbest bırakılmalarına yarar yasal imkanlardan yararlandırılmamaları, ortada bir kasıt olduğunu göstermekte, hepimizi, mahpus ölümlerinin birer cinayet olduğu gerçeği ile yüzleştirmektedir" dedi.

Marmara 5 Nolu L Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulan 68 yaşındaki ağır hasta tutsak Mehmet Edip Taşar'ın iki defa kalp krizi geçirdiğini ifade eden Şamiloğlu, Taşar'ın kalp yetmezliği, ritim bozukluğu, hipertansiyon, yüksek diyabet, prostat, görme yetisinde azalma ve uykusuzluk sorunları olduğunu belirtti.

'HER AN YENİ BİR KALP KRİZİ RİSKİYLE YAŞIYOR'
Yürüme güçlüğü nedeniyle Taşar'ın tekerlekli sandalyeyle hareket edebildiğini kaydeden Şamiloğlu, Taşar'ın hayatını tek başına idame ettiremediğini söyledi. Uzun süredir kalp, diyabet ve hipertansiyon hastası olan Taşar'ın tutuklandıktan sonra sağlığının hızla bozulduğunu ifade eden Şamiloğlu, "Toplam 17 defa anjiyo olan ve 6 damarına stent takılan Taşar, her an yeni kalp krizi riski ile yaşamaktadır. Bazen günlerce yatağından çıkamamakta, zaman zaman arkadaşlarının desteğiyle ayağa kaldırılıp 10 dakika dolaştırılabilmektedir" dedi.

Taşar'ın göz ameliyatının hapishane koşullarının yarattığı risk nedeniyle yapılamadığını vurgulayan Şamiloğlu, tansiyon ve şeker ölçümlerinin ise alet verilmediği için yapılamadığını kaydetti. Haftanın 3 gününü hastanede geçiren Taşar'ın 3 defa Adli Tıp Kurumu'na (ATK) sevk edildiğini ancak infaz erteleme taleplerinin kabul edilmediğini belirten Şamiloğlu, ATK'ya yeniden başvuru yapıldığını ve sürecin devam ettiğini kaydetti.

'HASTA MAHPUSLAR SERBEST BIRAKILSIN'
Şamiloğlu, şöyle devam etti: "Bu sevkler sırasında, siyasi nedenlerle hapiste olmasından kaynaklı olarak tahliye edilmediğine dair konuşmalara şahit olduğunu belirten Mehmet Edip Taşar'ın halen hapiste tutuluyor olması, sağlık ve yaşamına ağır tehdit oluşturmaktadır. 640. F oturması kapsamında bu hafta ağır hasta mahpus Mehmet Edip Taşar ve bütün ağır hasta, engelli ve yaşlı mahpusların serbest bırakılarak, sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz."

Eylem, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez", "Tecrit öldürür, dayanışma yaşatır" sloganlarıyla son buldu.