6 Ekim 2024 Pazar

Hasta tutsak 38 kiloya düştü

349. eylemlerini 22 yaşındaki hasta tutsak İsmail Tanboğa'nın durumuna dikkat çeken Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, Tanboğa'nın ağırlaşarak artan rahatsızlıkları nedeniyle 38 kiloya düştü. 

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 349. haftasında 22 yaşındaki hasta tutuklu İsmail Tamboğa'nın durumuna dikkat çekti. Henüz 16 yaşındayken tutuklanıp, 6 yıldır İskenderun T Tipi Kapalı Hapishanei'nde tutulan Tanboğa'ya dair paylaşılan video mesajda açıklamayı İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen yaptı.

Midesiyle ilgili ciddi sağlık problemleri yaşadığı için yemek yiyemeyip, sürekli kustuğu için aşırı derecede kilo kaybı yaşayan Tanboğa'nın şuan 38 kiloya kadar düştüğünü paylaşan Çevirmen, yine hapishane koşullarından kaynaklı yeterli beslenme imkanı bulamadığından sağlık durumunun daha da kötüleştiğini aktardı. Tanboğa'nın hapishanesinde birçok hak ihlaline maruz bırakıldığını da söyleyen Çevirmen, "Defalarca ailesine yakın bir hapishaneye sevk talep edilmesine rağmen bu talep kabul edilmemekte ve ciddi bir hak mağduriyeti yaşamaktadır. Avukatı ile yapmış olduğu görüşmede hem sağlık sorunlarına dair güncel bilgilerini hem de yaşamış olduğu hak ihlallerini aktarmıştır. Talep etmiş olmasına rağmen Yeni Yaşam, Evrensel ve Birgün gazeteleri verilmemekte, yalnızca Milliyet verilmektedir. Bu şekilde bilgi edinme hakkı da engellemiş durumdadır" ifadelerini kullandı.

Çevirmen, tedavisinin tam yapılamadığını söylediği Tanboğa'ya dair şu bilgileri verdi: "Daha önce de Adana'da bir yıl tedavi görmüştür. İskenderun'a tekrar getirildiğinde diyet yemeği ve kepekli ekmek verilmediğinden hastalığı nüksetmiş ve tekrar tedavi süreci başlatılmıştır. Henüz endoskopi yapılmadığı için sorun tam olarak çözülemiyor. Yeniden başlatılan tedavi sürecinde Antakya Araştırma Hastanesine götürülüyor. Şu anda 38 kilo, yalnızca mama ile beslenebiliyor. Besinsiz kalmasından kaynaklı olarak dişleri kırık halde ve ağzının içi de paramparça olmuş, aynı zamanda enfeksiyon da kapmıştır. Pandemi gerekçesi ile diş tedavisi yapılmıyor ve dişçiye götürülmüyor. Hastaneye yalnızca midesindeki rahatsızlık için götürülüp getirilmektedir."

Bu kadar ciddi sağlık sorunları olan ve kesintisiz olarak tedavi edilmesi gereken mahpusun yerinin hapishane olmadığını vurgulayan Çevirmen, ailesinin yanında tam teşekküllü bir hastanede tedavi edilmesi gereken Tanboğa'nın infazının iyileşinceye kadar ertelenmesinin zorunlu olduğunun altını çizerek, yetkilileri seslendi.