4 Ekim 2024 Cuma

Hasta tutsağı 'hastaneye götürüyoruz' diyerek sürgün sevk ettiler

Kalp, kemik erimesi ve hipertansiyon gibi hastalıkları olan 23 yaşındaki hasta tutsak Ekim Polat, "Koronavirüs olan gardiyanla temas ettin, hastaneye götüreceğiz" denilerek, Akhisar'dan Denizli T Tipi Hapishanesi'ne sürgün sevk edildi. Darp edilen Polat'a hapishane girişinde çıplak arama dayatıldığını belirten anne Songül İlker, oğlunun yaşamından endişe duyduğunu belirtti.

Manisa Akhisar T Tipi Hapishanesi'nde tutuklu olan hasta tutsak Ekim Polat, "hastaneye götürüleceksin" denilerek Denizli T Tipi Hapishanesi'ne sürgün edildi.

İstanbul'da 2016 yılında gözaltına alınan Polat, 15 gün boyunca gözaltında işkence gördü. Hazırlanan ifade tutanağını imzalaması için zorlanan Polat, polisler tarafından, "Bu suçun sana ait olmadığını biliyoruz, ama sana kalacak" denilerek tehdit edildi. Öyle de oldu. Ekim Polat, 15 gün sonra çıkarıldığı mahkemede, tanıkların lehte verdiği ifadelere, delillere rağmen 24 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Polat, tutuklandıktan sonra Silivri Hapishanesi'ne götürüldü, ardında önce Bandırma M Tipi Hapishanesi'ne sonra Manisa Akhisar T Tipi Hapishanesi'ne sevk edildi. 2 yıl önce, zorla götürüldüğü tek kişilik hücrede kalp krizi geçiren Polat'ın, KOAH, ileri derecede kemik erimesi ve hipertansiyon olmak üzere ciddi hastalıkları bulunuyor.

Aynı zamanda hipofiz hormonlarında (büyüme) sorunu olan Polat'ın, düzenli ilaç kullanması ve aylık olarak düzenli iğne yaptırması gerekiyor. Ancak, Polat'ın tedavisi özellikle pandemi sürecinde yapılmadı, ilaçları da düzenli verilmedi.

Sağlık hakkının gasp edilmesine karşı çıkan Polat, Adalet Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurumlara dilekçe ile başvuru yapıp hakkını aradığı için Akhisar T Tipi Hapishanesi yönetimi ile Hüseyin isimli başgardiyan tarafından sürekli baskıya maruz kaldı, tehdit ve darp edildi.

ETHA'ya konuşan Polat'ın annesi Songül İlker, oğlunun sağlık başta olmak üzere haklarının ihlal edilmesine ve kendisini tehdit eden bir adli tutuklu ile yan yana konulmasına karşı çıktığı için sürekli baskıya maruz kaldığını söyledi.

İlker, "Ekim'e ilaçları verilmedi, tedavisi yapılmadı. Kendisini tehdit eden adli tutuklu ile telefona çıkarıldığı sırada bilerek yan yana getirildi. Bu tutuklu Ekim'e saldırdı, tehdit etti. Ekim buna karşı çıktığı için sürekli tehditlerine maruz kaldığı başgardiyan Hüseyin hakkında başvurular yaptı. Başka tutuklular da işkence gördüklerine ilişkin başvuru yaptığı için başgardiyan Hüseyin, Akhisar T Tipi Hapishanesi'nden başka bir yere gönderilmiş. Bundan dolayı da 'sürekli sorun çıkarıyorsun' diyerek Ekim'i sürgün etmişler" dedi.

'HASTANEYE GÖTÜRÜYORUZ DEDİLER, DENİZLİ'YE SÜRGÜN ETTİLER'
Hasta tutsak Polat'ı "Koronavirüs olan bir gardiyanla temasta bulundun, seni hastaneye götürüyoruz" diyerek Denizli T Tipi Hapishanesi'ne sürgün görüldüğünü söyleyen anne İlker, "Eşyalarını almasına dahi izin vermeden, darp ederek sürgün etmişler. Ring arabasına götürürken ve arabada darp etmişler, kolları ve bacaklarında sıyrık ve morluklar varmış. Parası dahi verilmemiş. Ekim, yapılan işkencenin hücrelerin önünde bulunan kameralar tarafından görüntülendiğini, incelendiğinde tespit edilebileceğini söyledi" diye kaydetti.

Oğluna Denizli T Tipi Hapishanesi girişinde çıplak arama dayatıldığını anlatan Songül İlker, "Telefon gününde aramadı. Tüm gün Akhisar T Tipi'ni aradım, bilgi vermediler. 3 Ocak Pazar günü Ekim aradı ve sürgün edildiğini, işkence gördüğünü söyledi. Oğlumun morali iyiydi 'korkudan bana saldırıyorlar çünkü suçlu olduklarını biliyorlar' dedi bana" diye aktardı.

'HAPİSHANELER İNSAN ÖLDÜRMEK İÇİN VAR ADETA'
Oğlunun sağlığından ve yaşamından endişe duyduğunu söyleyen Songül İlker, "Çıplak arama işkencesi yok diyorlar, ama diğer yandan işkence sürüyor. Benim çocuğumun kalp, KOAH, hipertansiyon gibi ciddi hastalıkları var. Bu yaşadıkları onun için büyük risk. Hapishanelerde çok fazla hasta tutsak var. Hapishaneler insan öldürmek için var adeta. Yeter artık, dışarıdakiler de ses versin, hasta tutsakların sesi duyulsun. İşkenceye de son verilsin" şeklinde konuştu.