30 Eylül 2024 Pazartesi

'Hasta mapuslara işkence ve eziyete son verin'

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, Fatma Özbay ve tüm hasta tutsaklar için yetkililere çağrı yaptı: "Hasta mahpuslara işkence ve eziyet etmeye son verin! Tedavi hakkının önündeki tüm engelleri kaldırın!"

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 429. F Oturumu'nda hasta tutsak Fatma Özbay'ın sağlık durumuna dikkat çekti. 

Online yapılan basın açıklamasını komisyon üyeleri Meral Nergis Şahin ve Mehmet Acettin okudu.

Salgın nedeniyle hapishanelerde hak gasplarının sürdüğünü belirten Şahin, sağlık hakkının gasp edildiğini, avukat ve aile görüşleri kısıtlandığı için tecridin daha da derinleştirildiğini söyledi.

Bu durumun hasta tutsaklar bakımından tamamen işkenceye dönüştüğünü vurgulayan Şahin, şunları söyledi: "Son iki aydır komisyonumuza hapishanelerdeki hasta mahpuslar tarafından yapılan başvuruların neredeyse tamamı, tedavi süreçlerinin kesilmesine ilişkindir. Tedaviye erişimin engellenmesi, yaşam hakkına yönelik doğrudan bir saldırı ve işkencedir. Hasta mahpuslar, tedavi maksadı ile tahliye talepleri de reddedilerek adeta ölüme terk edilmektedirler"

Şahin, bu işkencenin durdurulması için yetkilileri uyardı.

'FATMA ÖZBAY'I SERBEST BIRAKIN'
Mehmet Acettin ise, 23 yıldır tutsak olan 55 yaşındaki Fatam Özbay'ın sağlık durumuna ilişkin bilgi verdi. 

Özbay'ın 2018'de, meme kanseri tanısıyla ameliyat edildiğini, sol memesi alınmasına rağmen iyileşmediğini söyleyen Acettin, film çekilmesi dışında sistematik biçimde yapılması gereken tedavi süreçlerinin hiç birinin yapılmadığını kaydetti.

Bakıma muhtaç hale gelen Fatma Özbay'nı Aralık 2019'da İzmir Aliağa Şakran T Tipi Hapishanesi'de olan 60 yaşında ve rahatsızlıkları olan ablası Gülse Özbay'ın yanına sevk edildiğini, uzun uğraşlardan sonra da İzmir Katip Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildiğini bildirdi. 

Acettin, biopsi yapıldıktan sonra yine tedavisinin sürdürülmediğini belirterek, Özbay'ın, kanser hastalığının yanı sıra, bağırsaklarda polip, karaciğer yağlanması, miğren, bel-boyun fıtığı gibi hastalıklarını olduğunu da söyledi. 

Ailesinin, Özbay'ın sağlık durumunun günden güne ağırlaştığı yönünde bilgi verdiğini aktaran Acettin, yetkililere seslendi: "Hasta mahpuslara işkence ve eziyet etmeye son verin! Tedavi hakkının önündeki tüm engelleri kaldırın! Fatma Özbay ve bütün hasta mahpsları serbest bırakın!"