23 Eylül 2024 Pazartesi

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi'nden ATK raporlarına tepki

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi'nin bu haftaki eyleminde, ATK'nin 85 yaşındaki Sise Bingöl için verdiği "cezaevinde kalabilir" raporuna tepki gösterildi.
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutukluların sorunlarına ve hapishanelerde yaşatılan insan hakları ihlallerine karşı İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube önünde 230. haftada bir araya geldi.
 
Basın açıklamasını okuyan Zarife Çamalan, Tarsus T Tipi Cezaevinde bulunan 85 yaşındaki hasta tutuklu Sise Bingöl'ün durumuna dikkat çekti.  En büyük sorunlardan birinin Adli Tıp Kurumu'nun (ATK) verdiği raporlar olduğunu belirten Çalaman, "Devlet ve üniversite hastanelerinin vermiş olduğu raporlar ATK tarafından onaylanmayıp, yeniden rapor hazırlanmaktadır ve bu raporda ne yazık ki genel olarak 'mahpus cezaevinde kalabilir' şeklinde olmaktadır. ATK'nin vermiş olduğu kararlar ile bağımsız olmadığını göstermektedir. Oysa başka hastanelerin heyet raporları daha az bilimsel olmadığına göre, ATK kararlarının neden olumsuz yönde olduğu ciddi bir soru işareti uyandırmaktadır. ATK hasta mahpuslar konusunda tek başına bir karar mercii olmamalıdır. Bununla ilgili olarak yasal düzenleme hızla yapılmalı ve başka hastaneler yetkilendirilmelidir" ifadelerini kullandı.
 
Çalaman, yüzde 97 bedende fonksiyon kaybı olan Sîsê Bingöl için ATK'nin "kendini kötü gösterme çabasındadır, cezaevinde kalabilir" yönünde düzenlenen rapora tepki göstererek, "Türkçe bilmediği için iletişimin dahi sağlıklı kurulmadığı bir hasta için hapishanede kalabilir raporu veren bir kurumun vermiş olduğu bu rapor gerçekçi kabul edilemez" dedi.
 
"Sise Bingöl ve onun şahsında tüm ağır hasta mahpusların ATK dışında hastanelerde tetkik ve muayeneleri hızlı ve eksiksiz bir şekilde yapılmalıdır" diyen Çalaman, şunları söyledi: "Bağımsız hekimlik kurumlarının önerileri ve etik ilkeleri göz önünde bulundurulmalıdır. Ağır hasta mahpusların kontrolleri hızlandırılmalı, hapishanede kalamayacak durumda olan mahpusların cezaları ertelenmelidir. Hapishanelerde ölümlerin yaşanmaması için ilgili kurumlar gerekli tedbirleri hızla almalıdır."