6 Ekim 2024 Pazar

'Hapishanelerin hangilerinde ve kaç tutsağa aşı yapıldı?

Mayıs ayında Covid-19 vaka sayılarının 60 bini aştığını kaydeden demokratik kitle örgütleri, durum bu kadar vahim iken hapishanelerin durumuna ilişkin henüz bir açıklama yapılmadığını belirtti. 

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği, İstanbul Tabip Odası, SES ve İnsan Hakları Derneği'nin de aralarında bulunduğu 10 demokratik kitle örgütü yayınladıkları ortak açıklamayla hapishanelerin durumuna dikkat çekti .

22 Şubat'tan bu yana Türkiye'de Covid-19 salgın tablosunda ciddi değişiklikler olduğuna dikkat çekilen açıklamada günlük vaka sayılarının Şubat ayında 8 binken Mayıs ayında 60 bini aştığı belirtildi. Değişimlere rağmen 22 Şubat'tan bu zamana kadar; uygulamada ne gibi önlemler alındığı, nasıl bir değişikliğe gidildiği, kaç tutsağa PCR testi yapıldığı, kaçının testinin pozitif çıktığı, kaçının hastanede tedavi gördüğü, kaçının hayatını kaybettiği konularında kamuoyuna hiçbir açıklama yapılmadığının altı çizildi.

Kaç tutsağa aşı yapıldığına ilişkin bilgi edinmek için başvuruda bulunulduğunu ancak yanıt alınamadığı kaydedilen açıklama, şöyle devam etti: "Türkiye hapishanelerinin hangilerinde ve kaç mahpusa PCR testi yapıldı? Kaç mahpusun PCR testi sonucu pozitif çıktı? Kaçı Covid-19 nedeniyle hastanede yatarak tedavi gördü, görüyor? Kaçı Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi? Kaçı Covid-19 dışındaki salgın hastalıkları nedeniyle hayatını kaybetti? Hapishanelerin hangilerinde ve kaç mahpusa Covid-19 aşısı yapıldı?"