20 Eylül 2024 Cuma

Hanifi Zengin hakkında zorla getirilme kararı

EMEP Milletvekili İskender Bayhan'ın Danışmanı Ekinsu Danış'ı darp ederek gözaltına alan eski İstanbul Güvenlik Şube Müdürü Hanifi Zengin'e karşı açılan davanın ilk duruşmasında, sanık polis Hanifi Zengin hakkında zorla getirilme kararı verilerek, duruşma 17 Eylül'e ertelendi.

Cumartesi Anneleri'nin 957. hafta eyleminde Emek Partisi (EMEP) milletvekili İskender Bayhan'ın danışmanı Ekinsu Danış'ı darp ederek gözaltına alan, eski İstanbul Güvenlik Şube Müdürü Hanifi Zengin hakkında "Kadına karşı basit yaralama" suçlamasıyla açılan dava görüldü.

Çağlayan'da bulunan İstanbul 16. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davada sanık polis Hanifi Zengin duruşmada hazır bulunmazken Ekinsu Danış ve avukatları hazır bulundu. Duruşmaya EMEP milletvekili İskender Bayhan da destek verdi.

Ekinsu Danış savunmasında, EMEP milletvekili Bayhan'ın danışmanı olarak bir kamu görevi yürüttüğünü ifade etti. Bu doğrultuda Cumartesi Anneleri'nin oturmasına Bayhan'la birlikte katıldıklarını belirten Danış, herhangi bir anons ve uyarı yapılmadan polis çemberi içerisinde kendisini bulduğunu ifade etti.

'TEHDİT VE İŞKENCEYLE GÖZALTINA ALINDIM'
"O sırada birkaç kişi şiddet ve darp ile gözaltına alındığı için vekilim onların yanına gitti ve o sırada iki kadın polis yanıma gelerek beni kelepçe ile gözaltına almaya çalıştı. Ben de gözaltı gerektirecek bir suç işlemediğimi, özellikle kelepçeyi kabul edemeyeceğimi çünkü vekil danışmanı olarak görevimi yaptığımı ve herhangi bir tehlike arz etmediğimi izah ediyordum" diyen Danış, Zengin'in bir anda gelip kendisini kollarından tutup sıktığını, "tırnaklarını sökerim" gibi tehditlerle gözaltına aldığını anlattı.

Bayhan'ın gözaltına itiraz ettiğini kaydeden Danış, "Hanifi Zengin o kadar kontrolsüz bir haldeydi ki beni bırakmadığı gibi diğer eliyle de vekili dahi omzuna dokunmak suretiyle birkaç kez itti ve ona da 'vekil bey, vekilsen vekilliğini bileceksin' dedi. Ki Hanifi Zengin, kamuoyuna da defalarca kez yansıdığı üzere demokratik ve anayasal haklarını kullanmak isteyen vatandaşlara, bilhassa kadınlara ve basın mensuplarına yönelik şiddet, taciz ve tehdit gibi fiiller nedeniyle hakkında çok sayıda suç duyurusu vardır" dedi.

'KÖTÜ MUAMELEYLE ÜNLENEN BİR POLİS'
Danış'ın avukatı Mustafa Söğütlü ise, "Sanık ünlü bir polis ama bu ünü iyi bir polis olmasından, görevini iyi kullandığı için kazanmadı. Gazetecilere, kadınlara yaptığı kötü muamele ile anılıyor. Kötü muameleye yönelik hakkında bir sürü suç duyurusu var" dedi.

Söğütlü, sanığın kötü muamele suçundan, kamu görevlisinin görevini yapmasını engellenme ve tehdit suçlarından cezalandırılmasını istedi. Ayrıca sanık polisin mazeret sunmadan keyfi olarak duruşmaya gelmediğini söyleyen Söğütlü, zorla getirilmesini talep etti.

HANİFİ ZENGİN HAKKINDA ZORLA GETİRİLME KARARI
Mahkeme heyeti, sanık polis Hanifi Zengin hakkında zorla getirilme kararı vererek, bir sonraki duruşmayı 17 Eylül'e erteledi.