23 Eylül 2024 Pazartesi

Hanau'da ırkçı saldırı: 9 kişi katledildi - Yenilendi

Hanau'da gerçekleştirilen ırkçı saldırıda 9 kişi katledildi. Katledilenlerden 4'ü Kürdistanlı. Ayrıca, saldırıyı düzenleyenlerden bir kişi ile annesi de evlerinde ölü bulundu.
 

Almanya'nın Hessen eyaletine bağlı Hanau kentinde yerel saatle 22.00'da iki farklı kafeye silahlı saldırı düzenlendi. İki nargile kafeye düzenlenen saldırıda 9 kişi katledilirken, 4 kişi de yaralandı.

Katledilenlerin 4'ünün Kürdistanlı. Yeni Özgür Politika gazetesinin emekçilerinden Serpil Temiz ile AGİF üyesi Metin Ünvar'ın oğlu  Ferhat Ünvar olduğu belirtildi. Twitter üzeriden paylaşım yapan Özgür Politika, "Gazetemiz emekçilerinden Serpil Temiz’in oğlu Ferhat Ünvar'ı Hanau'daki ırkçı saldırıda kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Temiz ve Ünvar ailesi ile saldırıda tüm yaşamını yitirenlerin yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyoruz" dedi.

Soruşturmayı Almanya Federal Savcılığı üstlendi. Alman basınında saldırının ırkçılar tarafından düzenlendiği kaydedildi, ancak hala resmi bir açıklama gelmedi.

SALDIRGAN VE ANNESİ EVİNDE ÖLÜ BULUNDU

Güney Hessen Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, saldırı Heumarkt ve Kurt Schumacher caddeleri üzerindeki iki ayrı yerde gerçekleşti. Polis, saldırgan olduğu düşünülen kişinin evine baskın yaptı. Kapı patlatılarak girilen evde saldırgan ve annesinin ölü olarak bulunduğu açıklandı.

IRKÇI MEKTUP BIRAKTI

Fail olduğu düşünülen kişinin Alman olduğu, avlanma belgesinin bulunduğu ve arabasında çok sayıda mühimmat sakladığı kaydedildi. 

Alman gazetesi Bild saldırganın "aşırı sağcı" eğilimli olduğunu belirtti. Ayrıca gazetenin internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Tobias R. adlı fail, saldırıyla ilgili ırkçı ifadelerin bulunduğu mektup ve video bıraktı. Mektubunda "Almanya'dan sınırdışı edilmesi mümkün olmayan bazı halkların yok edilmesi gerektiğini" ifade etti. 

İÇİŞLERİ BAKANI: SALDIRGAN VE ANNESİ EVDE ÖLÜ BULUNDU

Hessen İçişleri Bakanı Peter Beuth'un verdiği bilgilere göre şüpheli 43 yaşında ve Alman vatandaşı. Beuth, saldırgan ve 72 yaşındaki annesinin Hanau'da ikamet ettikleri evde ölü bulunduğunu açıkladı. Her ikisinin de ateşli silahla vurulmuş olduğunu belirten Beuth soruşturma makamlarının evde bir de silah bulduğunu belirtti.

"Eylemi en sert şekilde kınıyorum" diyen Beuth "Bu özgür toplumumuza bir saldırıdır" ifadelerini kullandı. Hessen eyalet parlamentosunda bugün planlanan oturumlar da iptal edildi.

YETKİLİLERLERDEN TEPKİ
Almanya Başbakanı Angela Merkel olayla ilgili bilgi almak için Halle'deki programını iptal etti. Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, saldırıya Twitter hesabından tepki gösterdi. Olayı "Korkunç bir suç" olarak nitelendiren Seibert, yakınlarını kaybedenlere baş sağlığı diledi.  

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da "Hanau'daki korkunç olaylar hepimize acı verdi" diyerek ölenlerin yakınlarına taziye, yaralılara şifa dileğinde bulundu. 

SİYASİLERDEN TEPKİ
Sosyal Demokrat Parti Eş Genel Başkanı Saskia Esken "Çok uzun süre adını koymaktan çekindik: Almanya'da sağcı terör. Şoke olduk ve yas tutuyoruz. Tüm duygularımız kurbanlar, yakınları ve arkadaşlarıyla" dedi.

Yeşiller Partisi Milletvekili Cem Özdemir "Dehşet içindeyim ve Üzgünüm. Bu korkunç olayın kurbanlarının tüm yakınlarına güç diliyorum, tüm acil durum ekiplerine ve onlara destek olan tüm insanlara teşekkür ediyorum" dedi.

Sol Parti Eş Genel Başkanı Katja Kipping Twitter hesabından Türkçe, Almanca ve Kürtçe olarak "Yas tutuyoruz" diye paylaştı.