23 Eylül 2024 Pazartesi

Hanau'da 10 bin kişi ırkçılığa karşı yürüdü

Almanya'nın Hanau kentinde 9 kişinin hayatını kaybettiği ırkçı saldırıyı protesto etmek için 10 bin kişi kent merkezinde yürüyüş düzenlendi. Eylemde konuşan AGİF Yönetim Kurulu üyesi Mesut Duman, "Bu katliamların önünü Alman hükümeti açtı" dedi.

Almanya'nın Hanau kentinde Perşembe günü yaşanan ırkçı saldırıda 9 göçmenin hayatını kaybetmesinin ardından ülke genelinde ırkçılığa karşı yürüyüşler devam ediyor.

Katliamın yaşandığı Hanau kentinde katliamı lanetlemek ve ırkçılığa tepki göstermek için 10 bin kişi kent merkezinde toplandı. Freiheitplatz meydanında toplanan kitleye katliamda hayatını kaybeden Ferhat Ünver, Gökhan Gültekin, Hamza Kurtovic, Vili Viorel Paun, Fatih Saraçoğlu, Sedat Gürbüz, Kaloyan Velkow, Nesar Hashemi ve Mercedes Kierpacz anısına saygı duruşunda bulundu.

Mitingde yıllar önce faşist NSU çetesi tarafından Hamburg'da katledilen Osman Taşköprün'ün kardeşi Süleyman Taşköprün, Mölln ve Köln Keupstr'da yaşanan ırkçı saldırı tanıkları ve 1984'de yılında Duisburg'da evi yakılması sonucu ailesini kaybeden Aynur Satır Akça birer konuşma yaptı. Ardından Hanau'da hayatını kaybedenlerin aileleri sahneye çıktı. Aileler adına konuşan Süleyman Ünver, "Bu sokakları bizim dedelerimiz inşaa etti. Biz buranın bir parçasıyız. Bu kentte ve ülkeye emeğimiz çoktur. Birliğimizi bozamazsınız" dedi.

KON-MED adına yapılan konuşmada ise "Bu tür saldırılar bir devlet politikasıdır. Geçmiş yıllarda Walter Lübcke'nin öldürülmesi ardından Halle'de yaşanan ırkçı saldırıdan bugüne geldik. Biz bunun benzeri saldırılarını Türk devleti ve islami çetelerden tanığız" dedi. DİDF Hanau adına konuşan Nazım Turan, ırkçı hareketlerin silahlandığına da vurgu yaparken katliam hazırlıklarının bilinmesine rağmen önlenmediğini söyledi. 

AGİF: IRKÇILARIN YOLUNU ALMAN HÜKÜMETİ AÇTI
Mitingde konuşan AGİF Yönetim Kurulu üyesi Mesut Duman, "Medyada bu ırkçı katliamı daha çok bir bireyin psikolojik rahatsızlığı bahahe ederek ırkçı ve faşist katliamlara müsade ediliyor. Toplumda artan ırkçılık, gerek ev veya iş ararken olsun dikkate alınmıyor. Göçmenlere karşı ırkçılık çok ciddi şekilde artmış durumda. Medyada göçmenlere karşı ırkçı tartışma ve kampanyaların yürütülmesi sonucu ırkçı harekete yol açıldı ve daha özgüvenle hareket ediyorlar. Irkçı AfD ve faşist çetelerin yolunu Alman hükümeti açtı" dedi. Duman, "Faşist hareketin sokak gösterilerini protesto edelim, ırkçı saldırılara müsade etmeyelim ve devletin ırkçı faşist çetelere desteğini ortaya çıkartalım" dedi.

Yürüyüşe ayrıca AvEG-Kon Eşbaşkanı Baki Selçuk, AGİF Eşbaşkanları Zeynep Diren ve Onur Güler, DİDF, ATİK, ADHK, Kızıl Yardım, VVN-BDA, Solparti, MLPD, Yeşiller Partisi ve Fridays for Future aktivistlere yanısıra çok sayıda kurum ve örgüt temsilcileri katıldı.

KATLİAMIN OLDUĞU YERE ÇELENK BIRAKILDI
Hanau Belediye Başkanı Claus Kaminsky, Belediye olarak merkezi bir anma töreni düzenleyeceklerini açıkladı. 9 göçmenin hayatını kaybettiği yere giden Yeşiller Milletvekilleri Cem Özdemir ve Berivan Aymaz, HDP eski Milletvekilleri Faysal Sarıyıldız ve Ziya Pir, KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç ve Alman-Kürt Topluluğu Başkan Yardımcısı Mehmet Tanrıverdi yanısıra çok sayıda kurum ve örgüt temsilcileri ise çelenk bıraktılar.