21 Eylül 2024 Cumartesi

Hambach ormanının yok edilmek istenmesi İstanbul'da protesto edildi

Almanya'nın Aachen kenti yakınlarındaki Hambach ormanında linyit çıkarma faaliyeti yürüten RWE şirketi ve Alman Hükümeti protesto edildi. Almanya Başkonsolosluğu önünde toplanan Kuzey Ormanları Savunması aktivistleri, "Emperyalist şirketlerle ortaklık yaparak halklara ihanet eden tüm devletler elinizi ormanlardan çekin" dedi.

On iki bin yıllık Hambach ormanının linyit madenciliği sebebiyle yok edilmek istenmesi Almanya'da yıllardır protesto ediliyor. Son olarak 13 Eylül'de başlayan polis operasyonunda, yaşam savunucuları hedef alınmış, Steffen Horst Meyn isimli gazeteci müdahaleler sırasında hayatını kaybetmişti. Direnişe İstanbul'dan destek vermek isteyen Kuzey Ormanları Savunması, Gümüşsuyu'nda bulunan Almanya Başkonsolosluğu önünde protesto eylemi yaptı.

Basına açıklamada bulunan Prof. Dr. Zerrin Bayrakdar, "Kuzey Ormanları katili 3. havalimanının en büyük iş ortaklarından Almanya, ülkesindeki Hambach ormanını linyit madenini büyütmek için katlediyor. Linyit madeni için yüzde 90’ı yok edilen 12 bin yıllık Hambach Ormanı’ndan geriye kalan yüzde 10’luk kısmı kurtarmak için beş yıldır mücadele eden dostlarımız, devlet müdahalesi ile ağaçlarından koparılmak isteniyor" dedi.

Doğayla uyum ve barış içerisinde yaşama çabasındaki direnişçileri ormandan çıkarmak üzere 13 Eylül’den bu yana binlerce polisin katıldığı bir operasyon düzenlendiğini söyleyen Bayrakdar, polis müdahalesi sırasında uzun süredir direnişi belgeleyen ve destekleyen gazeteci Steffen Horst Meyn hayatını kaybettiğini bildirdi.

"Ağaç kesmenin yasak olduğu Hambach ormanı, emperyalist şirketlerce satın alınarak kıyıma uğradı. Bugün yalnızca yüzde 10’u kalan orman, nesli tükenme tehdidinde olan 140 canlı türünün yuvası olarak tıpkı Kuzey Ormanları gibi direniyor" diyen Bayrakdar, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Kuzey Ormanları katili 3. havalimanında, bedeli kamuoyuna açıklanmayan ancak tarihte görülmemiş büyüklükte olduğu söylenen siparişi alan Alman sanayi devi ThyssenKrupp ve bölgeye üşüşen diğer emperyalist şirketler Kuzey Ormanları'ndan elinizi çekin. Binlerce yıllık ormanı, altındaki linyit için kesen RWE, Hambach ormanından elinizi çekin. Emperyalist şirketlerle ortaklık yaparak halklara ihanet eden tüm devletler elinizi ormanlardan çekin."