3 Ekim 2024 Perşembe

Halk Mardin ve Diyarbakır'da elektrik zamlarına karşı sokağa çıktı

Binlerce kişi Mardin ve Diyarbakır'da sokağa çıktı, elektrik zamlarını protesto etti. Kızıltepe'de DEDAŞ önünde toplanan binlerce kişi Musa Anter, Kilise ve Hastane caddelerini trafiğe kapatarak yürüyüş yaptı. Polis saldırısına rağmen halk dağılmayarak ara sokaklarda eylemlerini sürdürdü.

Kürt illerinde elektrik zamlarına karşı halkın öfkesi sürüyor. Birçok kentte yapılan eylemler bugün Mardin ve Diyarbakır'a sıçradı.

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde binlerce kişi elektrik dağıtım şirketi DEDAŞ önünde bir araya geldi. "AKP istifa" sloganını atan halk, Musa Anter, Kilise ve Hastane caddelerini trafiğe kapatarak yürüyüş yaptı.

Hastane Caddesi üzerinde sloganlar eşliğinde bekleyişlerini sürdüren kitle, bir süre sonra yönünü İpekyolu'na çevirdi. Polislerin kalkanlar ve zırhlı araçlarla yolu kapatması üzerine uzun süre bekleyen kitleye polis biber gazı ve tazyikli suyla saldırdı. Saldırının ardından ara sokaklarda eylemini sürdüren halk, polise taşlarla karşılık verdi. Polisin Kilise Caddesi üzerinde evlerin balkonlarına biber gazı atması dikkat çekti.

Çok sayıda kişi gözaltına alınırken, halk uzun süre dağılmayarak eylemlerini polisin engellemeye çalıştığı İpekyolu Caddesi'ne taşıdı. Halk caddeyi trafiğe kapattı.

DİCLE ELEKTRİK TEMSİLCİLİĞİ ÖNÜNE ÖZEL HAREKAT YERLEŞTİRİLDİ
Polis saldırısına rağmen halkın eylemi engellenemezken, Hastane Caddesi üzerinde bulunan Dicle Elektrik temsilciliği önüne özel harekat polisleri sevk edildi.

ARTUKLU
Mardin Emek ve Demokrasi Platformu da Artuklu ilçesinde Karayolları Parkı'nda eylem yaptı. "Fahiş elektrik zamları geri çekilsin" pankartının taşındığı eylemde platform adına Elektrik Mühendisleri Odası Mardin Temsilcisi Serfiraz Kurtay açıklama yaptı.

FATURA İKİYE KATLANDI
2022 yılına zamlarla girildiğini belirten Kurtay, "Öncesi 300 kilovat tüketim yapan dar gelirli bir ailenin fatura bedeli 270 TL iken zam sonrası 478 TL oldu" dedi. Bölgede doğalgaza erişim imkanı olmadığı için ısınma ihtiyacının elektrikle karşılandığını söyleyen Kurtay, "Bu, günlük 7 saat elektrikli soba açan biri için 420 kilovat fazladan tüketim demektir. Zam öncesi 720 kilovat tüketim yapan dar gelirli bir ailenin fatura bedeli 690 TL iken zam sonrası bin 400 TL olmuştur" diye belirtti.

'KORUNAN DAR GELİRLİ DEĞİL ELEKTRİK DAĞITIM ŞİRKETLERİ'
Asgari ücrete yapılan zamlarda bu oranların dikkate alınmadığını dile getiren Kurtay, "Tarifeli uygulamanın dar gelirliyi korumak amacıyla yapıldığı söylemi tamamen aklımızla dalga geçmektir. Burada korunan ne dar gelirli aileler ne de orta gelirli yurttaşlardır. Burada korunan sadece ve sadece özelleştirilmiş elektrik dağıtım şirketleridir. Dar gelirliyi çok düşünecekseniz, faturasına zam değil en azından indirim yapabilirdiniz" ifadelerini kullandı. Halka kaşıkla verilenin kepçeyle alındığını söyleyen Kurtay, "Soyuluyoruz, soygun var" diyerek, zamların geri çekilmesi ve enerjinin dağıtımının kamulaştırılması çağrısında bulundu.

Açıklama, alkışlarla sona erdi.

MAZIDAĞI
Mazıdağı'nda da sokağa çıkan halk elektrik zamlarını protesto ederek, faturalarını yaktı. Mazıdağı Meydanı'nda toplanan halk, zamları protesto eden dövizler taşıyarak, sloganlar attı. Halk eylemde, elektrik faturalarını yaktı, zamların geri çekilmesini istedi.

Eylem halkın yaptığı yürüyüş ile sona erdi.

SİLVAN
Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde da halk zamlara karşı sokağa çıktı.

Silvan PTT binası önünde toplanan yüzlerce kişi, Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) Silvan binasına yürüdü. Halk ardından kaymakamlık binası önüne giderek açıklama yaptı.

Açıklamada Tayyip Erdoğan'a seslenen Seyithan Aktarlı, "DEDAŞ zulmü var. Bu millet perişan olmuş. Halk bu faturaları ödeyemiyor" dedi.