20 Eylül 2024 Cuma

Halk kaybettiklerini bayramda unutmadı

Kurban Bayramı dolayısıyla HDP milletvekilleri ve halk mezarlık ziyaretinde bulundu. Diyarbakır'da Vadat Aydın'ın mezarı ziyaret edilirken, Van, Hakkari ve Şırnak'ta da mezarlık ziyaretleri gerçekleşirildi.
Kurban Bayramı dolayısıyla HDP milletvekilleri ve halk mezarlık ziyaretinde bulundu.
 
DİYARBAKIR
 
Halkın Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekilleri Selçuk Mızraklı ve Remziye Tosun, HDP ve KHK ile kapatılan MEYA-DER  yöneticileri, 1991 yılında katledilen HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın'ın mezarını ziyaret etti.
 
Aydın'ın Mardinkapı Mezarlığı'ndaki mezarı başında bir araya gelen siyasetçiler, saygı duruşu ardından dualar okudu. Aydın'ın mezarı başında konuşan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Mehmet Şerif Çamçı, Vedat Aydın'ın devletin gözü önünde kaybedildiğini belirterek, "Üzerinden çok sene geçti ama Vedat Aydın'ın bıraktığı etki, duruşuyla ve mücadelesiyle Kürtler üzerinde hala devam ediyor. Demokrasi ruhu hala devam eden Aydın, devrimci özelliği bize güç ve moral veriyor. Vedat Aydın, devlet üzerinde pek bir şey değiştiremedi, çünkü devlet üzerine düşeni yapamadı. Devletin politikası inkâr ve imha, devletin politikası zorluk ve baskıdır. Bugün onun yürüttüğü Kürt ve demokrasi mücadelesi isteği devam etmekte ve büyümektedir. Onun mücadelesi bizimle beraber devam edecektir'' dedi.
 
Aydın'ın kardeşi Veysi Aydın da "Bugün çevremizde dört işgalci devlet var. Bunlar kendilerini Müslüman olarak görüyor. Her dört devlet de Kürtler üzerinde baskı ve zulüm yapmaktadır. Bunlar Müslüman ülkelerdir. Doğrusu İslam aleminin bayramı kutlamak içimizden gelmiyor" diye ifade etti. Kurban Bayramının bütün insanlığa barış getirmesini isteyen Aydın, şunları kaydetti: "Vedat Aydın'ın katledildiği günden bugüne şiddet hala devam etmektedir. Tarih tekerrür ediyor. Kürt davası bütün halkın ve dünyanın davası olmuştur. Umut ediyoruz ki işgalci devletler artık bu politika ve siyaset anlayışından vazgeçsin. Bir şekilde Kürtlerin ve Ortadoğu'daki halkların birlikte ve barış içinde yaşayacağı bir yönetim olması gerekiyor."   
 
VAN
 
HDP ve DBP Van il örgütleri de bayramın ilk gününde çatışmalarda yaşamını yitirenlerin mezarlarını ziyaret etti. Aralarında HDP Van milletvekilleri Murat Sarısaç ve Muazzez Orhan'ın da olduğu partililer, Yeni Mahalle Mezarlığı'na giderek burada mezarlık ziyaretinde bulunan ailelerin bayramını kutladı. Ardından Doğu Mezarlığı'na geçen heyet burada ki ziyaretlerin ardından Kimsesizler Mezarlığı'na geçti. Kimsesizler mezarlığında dualar okuyan heyet, mezarlar üzerine karanfiller bıraktı.
 
HAKKARİ 
 
Hakkari'de kılınan bayram namazı ardından halk mezarlıklara akın etti. Sümbül Mahallesi'nde bulunan ve çeşitli tarihlerde bölgede çıkan çatışmalarda yaşamını yitirenlerin defnedildiği Serê Solan Mezarlığı'na gelen insanlar, dualar okudu. Aileler, yanlarında getirdikleri ikramlıkları mezarlıkta dağıttı.
 
HDP ve DBP'liler de mezarlığa gelerek ailelerle bayramlaştı. Ardından konuşan HDP Merkez İlçe eski eşbaşkanı Necmettin Acar, her halkın özgürlük için bedel ödediğini belirterek, "Biz Kürt halkı olarak da özgürlüğümüz için bedeller ödüyoruz. Bu uğurda can verenlere çok şey borçluyuz. Bu değerleri yaratan aileleri önünde de saygı ile eğiliyorum" dedi. Acar, bayramların özgürlük ve barışa vesile olmasını diledi.
 
ŞIRNAK
 
28 Aralık 2011 tarihinde savaş uçakları bombardımanı sonucu 34 kişinin yaşamını yitirdiği Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde, aileler Kurban Bayramını mezarlıkta karşıladı. Sabahın erken saatlerinde mezarlık ziyareti yapan kadınlar siyah renkli elbiselerle katıldı.
 
Katliamın faillerinin halen bulunamamasından kaynaklı öfke ve acının hakim olduğu ziyarette dualar okunarak, mezarlıklara karanfiller bırakıldı.