22 Eylül 2024 Pazar

'Haklarımız ve yaşamlarımız için mücadele edelim'

SES Antalya Şubesi ve Antalya Tabip Odası, tüm kadınları hakları ve yaşamları için mücadele etmeye çağırdı, "Evde, işte, okulda, tarlada, fabrikada, atölyelerde, emeği ve hakları için mücadele eden tüm kadınların 8 Mart mücadele gününü kutluyoruz" dedi. 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi ve Antalya Tabip Odası 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü nedeniyle ortak basın toplantısı düzenledi.

Antalya Tabip Odası toplantı salonunda yapılan açıklamada konuşan SES Antalya Şube Eş Başkanı Şükran İçöz,  "Ataerkil güç ilişkilerinden beslenen erkek şiddeti her gün artarak devam ediyor. Biz sağlık ve sosyal hizmet emekçisi kadınlarda artan bu şiddetten etkileniyoruz. Cezasızlık politikasından ve iktidarın kadın düşmanı politikalarından cesaret alan erkek her gün en az 3 kadını katlediyor. Kadınlar hergün evde, işte, sokakta, erkek şiddetine maruz kalmakta ya da şiddet tehdidi altında ölümle burun buruna yaşamlarını sürdürmektedir. Kadınların can güvenliğinin olmadığı bir atmosferde,  iktidar kadına yönelik şiddeti önlemek ve kadın kazanımlarını geliştirmek yerine, kadın düşmanı politikaların sürdürücüsü olmaya devam etmektedir. Kadın kazanımları sistematik olarak gasp edilmekte, toplumsal cinsiyet eşitliğine karşı her alanda saldırı geliştirmekte, yaşam güvencemiz sayılabilecek İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Ailenin ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun iptal edilmek istenmektedir" dedi. 
  
'YAŞASIN KADIN DAYANIŞMASI'
İçöz, "Biz SES'li kadınlar olarak diyoruz ki; haydı kadınlar, düşünü kurduğumuz eşit ve özgür bir yaşamı kurmak için örgütlenelim mücadele edelim, değiştirelim. Yaşasın 8 Mart, yaşasın kadın dayanışması" ifadelerini kullandı. 

'HERGÜN EN AZ 4 KADIN KATLEDİLMEKTEDİR'
Antalya Tabip Odası adına konuşan Prof. Dr. Nursel Şahin ise kadına yönelik şiddet de yaşamın tüm alanlarında yaygın olarak sürdüğünü belirtti. Şahin, "Hergün en az 4 kadın katledilmektedir. Kadınlar en yakınlarındaki erkekler tarafından fiziksel, psikolojik, cinsel şiddete uğramakta, intihar denilerek son derece şüpheli ölümlerle yaşamları çalınmaktadır. Şiddet her kesimden, her meslekten, her toplumsal kesimden kadına karşı uygulanmaktadır. Cezasızlık, korumasızlık ve hukuksuzluk nedeniyle kadına yönelen şiddet konusundaki istatistikler, dünya genelindeki bir insan hakları felaketini ortaya koymaktadır. Buna karşın yaşamlarını korumak için öz savunmasını kullanan kadınlar ise serbest bırakılmak yerine, ağırlaştırılmış cezalarla cezaevlerinde yaşamaya mahkum edilmektedir. Kadınların insanlık dışı yöntemlerle, vahşice, toplumun, devletin gözü önünde öldürülmesi ve kadına yönelik şiddetin faillerinin, eril yargı ile 'tahrik' adı altında indirimlerle serbest bırakılması, şiddeti ve kadın cinayetlerini körüklemektedir" diye konuştu. 

'HAKLARIMIZA VE YAŞAMLARIMIZA SAHİP ÇIKMAYA ÇAĞIRIYORUZ'
Şahin, şöyle devam etti: "Kadınların eşit ve özgür olduğu, sömürünün baskının ortadan kaldırıldığı bir gelecek için, hayatlarımıza sahip çıkmak için, savaş ve işgal politikalarına geçit vermemek için, demokrasi ve barış için, emeğimiz, bedenimiz ve kimliğimiz bizimdir demek için, doğamıza ve yaşam alanlarımıza sahip çıkmak için, emeğimizi ve hayatı örgütlemek için, tüm kadınları, gökkuşağı gibi tüm renklerimizle bir arada olmaya, haklarımıza ve yaşamlarımıza sahip çıkmaya çağırıyoruz. Evde, işte, okulda, tarlada, fabrikada, atölyelerde, emeği ve hakları için mücadele eden tüm kadınların 8 Mart mücadele gününü kutluyoruz."