20 Eylül 2024 Cuma

Hakkari'de nöbet eylemi tekrar başladı

Hakkari'de irade gasbına karşı ikinci kez başlatılan nöbet eylemine TMMOB, TTB, KESK merkez yöneticilerinin yanı sıra bölge kentlerinden yöneticiler ve üyeler katıldı. Eylemde konuşan TMMOB Başkanı Koramaz, "Kayyum olarak atanan vali derhal görevden alınmalı, belediyesi meclis üyelerinin seçtiği Viyan Tekçe göreve gelmelidir" dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Hakkari İl Örgütü ve yerlerine kayyum atanan Hakkari Belediyesi meclis üyeleri, ikinci kez "İradeye saygı" nöbet eylemi başlattı. Bugün gerçekleştirilen eyleme Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Mehmet Şerif Demir, Türk Mimar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) Başkanı Emin Koramaz'ın yanı sıra Diyarbakır, Mardin, Van, Batman, Siirt, Hakkari’den mimar ve mühendis odalarının yöneticileri, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Van, Şırnak, Hakkari şubeleri, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) Hakkari şube üyeleri de katıldı.

Açıklamada, "Kayyum kıyımdır gasba geçit yok" ve "Kayyum rejimi kabul edilemez, halkın iradesi gasp edilemez" pankartları açıldı. Açıklamada sık sık, "Bijî berxwedana Hakkari", "Gün gelecek devran dönecek Erdoğan-AKP halka hesap verecek" ve "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları atıldı.

KAYYUMUN USULSÜZLÜKLERİ AÇIKLANDI
Eylemde ilk olarak Hakkari Belediye Meclis üyesi Necip Coşkun söz aldı.

Kayyumun yolsuzlukları ve usulsüzlüklerini açıklayan Coşkun, 31 Mart seçimlerinin ardından görev geldiklerinde önceki dönem kayyumunun yaptığı yolsuzluk ve usulsüzlükleri tespit ettiklerini söyledi.

Belediye bütçesinin, taşınmaz mallarının, işyerlerinin yandaşlara peşkeş çekildiğini, AKP-MHP üye ve yöneticilerinin belediye şirketi olan HAK-BEL bünyesinde işe gelmeden "bankamatik memuru" olarak maaş aldıklarını tespit ettiklerini söyleyen Coşkun, bu kişilerin işe gelmelerini sağladıklarını söyledi. 3 Haziran'daki kayyum darbesinin ardından bu kişilerin işe gitmeden maaş almaya tekrar başladığını kaydeden Coşkun, "Kayyumla birlikte belediye AKP-MHP'li yandaşlar ve yöneticilerine rant sağlama makamı olarak kullanıldığı tespit edilmiştir" dedi.

Coşkun, tespit ettikleri yolsuzluk ve usulsüzlüklere ilişkin kayyumun yanıtlaması için şu soruları yöneltti:
" Hakkari merkezinin kalbine bir hançer gibi saplanan ve imar planında yeşil alan olarak görünen eski öğretmen evinin bahçesinin arsasını hangi gerekçe ile hangi yandaşa verdiniz? 3194 imar kanunun hangi maddesine göre ruhsatlandırdınız? Halkımızın iradesi olarak Hakkari halkı adına soruyoruz?
Hakkari merkez Sümbül mahallesinde bulunan belediyeye ait 352/2 ve 352/3 No'lu ada ve parselleri başka kurumlara 25 yıl 'bedelsiz' olarak hangi gerekçe ve ne karşılığında verdiğiniz? Amaç, halkın belediyesini mülkiyetsiz bırakmak mı?"

DEMİR: DÜN DE, BUGÜN VE YARIN DA KAYYUMLARA KARŞI OLACAĞIZ
Ardından konuşan TTB Merkez Konsey üyesi Mehmet Şerif Demir, emek ve meslek örgütleri olarak baskıcı, dayatmacı, halkın emeğine karşı yapılan kayyum darbesine ses çıkarmak, Hakkari halkıyla dayanışmak için geldiklerini söyledi. Halkın iradesine karşı uygulanan kayyum darbesine karşı durmak gerektiğini vurgulayan Demir, "Dün de, bugün ve yarın da kayyumlara karşı olacağız" dedi.

KORAMAZ: BELEDİYE BAŞKANLARINI GÖREV YERLERİNE İADE EDİN
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz da, kayyumların Türkiye demokrasi tarihine kara bir leke olarak düştüğünü söyledi. Kayyum darbesini gerçekleştirenlerin demokrasi ve halk iradesiyle bağlaşıklığı kalmadığını vurgulayan Koramaz, "Kayyum olarak atanan vali derhal görevden alınmalı, belediyesi meclis üyelerinin seçtiği Viyan Tekçe göreve gelmelidir. Bu ülke halkına zulmetmeye, bölge halkını demokrasiden uzaklaştırmaya kimsenin hakkı yoktur. Kayyum uygulaması bir arada yaşama mücadelesine yapılan saldırıdır. Siyasi iktidarı uyarıyorum, kayyum uygulamalarına son verin, seçilmiş belediye başkanlarını görev yerlerine iade edin" diye vurguladı.

KOÇAK: AKP EŞİTLİK İSTEYEN HALKIN DÜŞMANI
KESK Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak, kentin etrafı temiz suyla dolu olmasına rağmen Hakkari halkının kavurucu yaz sıcağında su sorunuyla boğuştuğunu söyledi. 3 kayyum dönemi boyunca sorunlarının derinleştiğini dile getiren Koçak, "Kayyum var olan sorunların derinleşmesi anlamına geliyor. Kayyum, kadına yönelik şiddetin ayyuka çıktığı, kadın kurumlarının kapatılması, kadınları şiddet karşısında yalnızlaştırılması demektir. AKP iktidarı bu politikalarla başta gençlik, kadın olmak üzere eşitlik isteyen halkların düşmanı olduğunu ifade ediyor. Halklar bazında AKP iktidarının meşrutiyeti kalmamıştır" dedi.

BULDAN: KÜRT HALKINA BAŞKA BİR HUKUK VE KARAR UYGULAYAMAZSINIZ
Son olarak HDP eski Eş Genel Başkanı ve DEM Parti Milletvekili Pervin Buldan söz aldı. Eylem için Hakkari'ye gelen TMMOB, TTB, KESK ve DİSK üyelerine teşekkür etti,

Kayyumun hiçbir hukuki zemini olmadığını söyleyen Buldan, kararın Ankara'dan, saraydan alındığını söyledi. Ülkeyi yönetenlerin siyasi kararıyla, Hakkari halkının iradesinin gasp edildiğini hatırlatan Buldan, "Sandıkta yenemediğiniz Hakkari halkını kayyum zihniyetiyle asla yenemeyeceksiniz. Hakkari size diz çökmeyecek ve boyun eğmeyecektir. Belediye meclis üyelerinin seçtiği eşbaşkan Viyan Tekçe arkadaşımızın belediye başkan ilan edilmesi zor bir karar değildir. İzmir'in bir ilçesinde belediye başkanı görevden alındığında kayyum atanmıyor. Meclis üyelerinden bir kişi seçiliyor. Ancak Kürde gelince böyle bir tercih yapılmıyor. Bu yüzden diyoruz ki, Kürt halkına başka bir hukuk ve karar uygulayamazsınız. Kürt halkı ve onun yanında olan dostları bunu asla kabul etmez" dedi.

Nöbet eylemini, bugünkü eyleme katılan Erzurum'un Tekman ve Hakkari'nin Yüksekova ilçe belediye meclis üyeleri devraldı.