20 Eylül 2024 Cuma

Hakkari'de kayyum saldırısı: Belediye binası basıldı, eşbaşkan gözaltında

31 Mart yerel seçimlerinde DEM Parti tarafından kazanılan Hakkari Belediyesi'ne sabah saatlerinde polis baskını düzenlendi. Beledeyi Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış da Van'da gözaltına alındı. Akış'ın İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alındığı söylense de yazılı bir belge sunulmadı.

AKP-MHP iktidarı yeni bir kayyum saldırısı başlattı. 31 Mart yerel seçimlerinde Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) kazandığı Hakkari Belediyesi dün gece yüzlerce polis tarafından ablukaya alındı, belediyenin bulunduğu ve belediyeye çıkan sokaklar polis tarafından trafiğe kapatıldı.

Polis sabahın erken saatlerinde ise belediyenin kapıları kırarak içeri girdi.

Hakkari Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış da Van'da gözaltına alındı. Akış'ın hakkındaki bir davadan dolayı görevden alındığı öne sürülürken, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alma yazısı yazılı olarak tebliğ edilmedi. Akış'ın yerine Hakkari Vali Yardımcısının kayyum olarak atandığı söylentileri dolaşırken, kayyumla ilgili de henüz resmi bir açıklama söz konusu değil.

Bu arada kayyum saldırısının ardından tüm kurum amirliklerinin acil göreve çağrıldığı öğrenildi.

KAYYUM DARBESİNİ EYLEM YASAĞI TAKİP ETTİ
Belediye binasının basılması ve eşbaşkanın gözaltına alınması saldırısını eylem yasağı kararı takip etti.

Hakkari Valiliği, "milli güvenlik", "kamu düzeni" bahaneleriyle bugün 08.00'den 12 Haziran 23.59'a kadar on gün süreyle kentteki "gösteri yürüyüşü, açık hava toplantıları ve kapalı yer toplantıları, basın açıklaması, oturma eylemi ve anket yapılması, çadır ve stant kurulması/açılması, imza kampanyası düzenlenmesi, bildiri, broşür ve el ilanı dağıtılması ve her türlü protesto eylemi şeklindeki faaliyetleri" yasakladığını duyurdu.

Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan'a memnu hakları bahanesiyle mazbatasının verilmemesi ve Van halkının iradesinin gasp edilmesi saldırısı döneminde de eylem yasakları konulmuş, fakat Van halkı sokakları terk etmeyerek kayyum darbesini durdurmuştu.