20 Eylül 2024 Cuma

Hakkari Belediye Eşbaşkanı Akış'a 19 yıl 6 ay hapis cezası

Hakkari'de yerine kayyum atanan belediye eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış hakkında 19 yıl 6 ay hapis cezası ve tutuklama kararı verildi.

3 Haziran günü gözaltına alınan ve yerine kayyum atanan Hakkari Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış'a, Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 19 yıl 6 ay hapis cezası ve tutuklama kararı verildi.

Hakkari Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış'ın yerine vali Ali Çelik yeniden kayyum olarak atanmıştı.

31 Mart yerel seçimlerinde Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nden (DEM Parti) belediye eşbaşkanı seçilen Akış, 2014'te açılan davada "silahlı örgüt yönetmek" iddiasıyla yargılanıyordu. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Akış hakkında ayrıca "örgüt üyeliği" iddiasıyla yeni bir soruşturma başlatıldığı ifade edildi. Soruşturmada gizlilik kararı bulunduğu belirtilirken, 2014 yılında açılan davada yer alan iddialar sıralandı.

Söz konusu davanın soruşturması, 2009 ila 2014 yılları arasında kente gerçekleştirilen toplumsal olaylara dayanıyor. Davanın son duruşmasında savcı, esas hakkında 30 sayfalık mütalaa sundu.

ARANAN SAVCININ İDDİALARI ÜZERİNE CEZA TALEBİ
Savcı, "firari" isimler E.A. ile F.D'nin dosyalarının tefrik edilerek yargılamaya devam edilmesini istedi. Diğer isimler hakkında da ceza talebinde bulundu. Cezaya gerekçe yapılan "delillerin" tümünün şu an İçişleri Bakanlığı tarafından "FETÖ'den arananlar" listesinde yer alan savcı D.Y.'ye ait olması dikkat çekti.

İddianamenin Akış yönündeki bölümünde, dönemin telefon tapeleri ile yüzlerce kişi hakkında ifade veren gizli tanık iddiaları ile zorlama yorumlar yer aldı. O dönem Demokratik Toplum Partisi (DTP) ile onun yerine kurulan Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) merkez ilçe başkanlığı görevini yapan Akış'a, "KCK/Hakkari Kurucu Kent Meclisi Başkanlık Divanı üyesi" suçlaması yöneltildi.

Mütalaada, "Oyun Bozan", "Kar beyaz günler", "Cilo", "Sümbül", "Sıddık", "FSI33ERZ4NO3PRT" ve "RDN85" gibi gizli tanıkların birbiriyle çelişkili beyanlarına yer verildi. Bir bölümü itirafçılardan oluşan, bazıları ise hiç "bulunamayan" gizli tanıklar, Akış'ın siyasi faaliyetlerini "örgüt faaliyeti" olduğunu ileri sürdü.

Savcı, "görüşme kayıtları, aramalardan ele geçirilen deliller, sanığın önceki eylemleri, katıldığı faaliyetlerle ilgili teşhis tutanakları" gerekçesiyle Akış'ın cezalandırılmasını istedi.