4 Ekim 2024 Cuma

Hacettepe'de kayyum rektör eylemi: Rektörler seçimle gelsin

Hacettepe Üniversitesi öğrencileri, Boğaziçi Üniversitesine Melih Bulu'nun kayyum rektör olarak atanmasını protesto ettikleri eylemde rektörlerin üniversite bileşenlerince seçilmesi gerektiğini belirtti.

Hacettepe Üniversitesi öğrencileri, Boğaziçi Üniversitesine AKP'li Melih Bulu'nun kayyum rektör olarak atanmasına karşı Beytepe Kampüsü yemekhanesi önünde eylem yaptı. Öğrenciler, rektörlerin üniversitelere atanarak değil, akademisyenlerin, öğrencilerin ve üniversite emekçileri tarafından seçilmesini talep etti.

Yemekhane önünde yapılan açıklamada Boğaziçi Üniversitesine Melih Bulu'nun atanmasına ilişkin "Kayyum olarak atanan Melih Bulu yıllarca iktidarın çeşitli kademlerinde görev almış ve neticesinde siyasetten bağımsız tutulması gereken akademi yönetiminde üstten atamayla kendisine yer edinmiştir. Bu hamle süregelen antidemokratik tutumun vardığı noktayı tüm akademi mensuplarının ve öğrencilerin gözleri önüne sermektedir" denildi.

Hacettepe Üniversitesine rektör olarak atanan eski YÖK Denetleme Kurulu üyesi Mehmet Cahit Güran'ın da Boğaziçi Üniversitesi'ndeki gibi öğrencilerin haberi olmaksızın üniversite yönetiminin başına geçirildiği ifade edilen açıklamada, üç yıldır ÖTK seçimlerinin ertelendiği, öğrencilerin kendilerini temsil edeceği ve söz sahibi olabileceği alanların daraltıldığını ifade edildi.

'MESAFELERİN ÖTESİNDE EL ELEYİZ'
Açıklamada, "Karar almada ve uygulamada öğrencilerin ve üniversite bileşenlerinin saf dışı bırakılması, yaşam alanımız olan üniversitenin bilim üreten yerler olmasının önüne geçiyor. Hacettepe Üniversitesi öğrencileri olarak, üniversitenin vazgeçilmez ve kurucu parçaları olduğumuzu hatırlatıyoruz" denildi. Rektörlerin üniversitelere atanarak değil, akademisyenlerin, öğrencilerin ve üniversite emekçilerinin seçimi doğrultusunda yönetime geçmesi talep edilen açıklamada, "Yarınlarımızın bugünümüzden daha güzel olacağına, yeni gelen günlerin demokrasiye, seçim özgürlüğüne ve aydınlığa daha elverişli olacağına yönelik inancımızı diri tutuyoruz. Bu günleri, bize öğrenci dayanışmasının getireceğinin farkındayız. Bu nedenle, mesafelerin ötesinde el eleyiz. Kayyum rektöre karşı özerk ve demokratik üniversite talebini dile getiren Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin yanındayız" denildi.