25 Eylül 2024 Çarşamba

Haber-Sen'den hükümetin propaganda aracı haline gelen TRT'ye tepki

14 Mayıs seçimlerinde kamu hizmeti yayını yerine hükümetin propaganda aracı olarak hareket eden TRT'nin usulsüzlüklerini aktaran Haber-Sen, seçimden iki gün önce bir Kozmik Oda oluşturulduğunu ve personelin odaya alınmadığını kaydetti. Anneler Günü bahanesiyle YSK seçim yasaklarının da TRT tarafından ihlal edildiğini ifade eden sendika, TRT yönetimini uyardı, kamu hizmeti yayını yapmasını söyledi.

Haber-Sen Genel Merkezi, TRT'nin 14 Mayıs seçimlerine ilişkin pratiğine tepki gösterdi. KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik'in de katılımıyla düzenlenen basın toplantısında, TRT'ye artık kamu yayıncısı demenin mümkün olmadığı kaydedildi.

BOZGEYİK: TRT EŞİTSİZ VE YANLI YAYIN YAPMIŞTIR
Söz alan Bozgeyik, "Kamu hizmeti yayıncılığı yapması gereken TRT 21 yıldır tarafsız yayın politikaları izlememektedir. Seçim sürecinde de cumhur ittifakının çalışmalarını yayınlayarak eşitsiz ve yanlı yayın yapmıştır" ifadelerini kullandı.

'KOZMİK ODA KURULDU, PERSONEL ODAYA ALINMADI'
Basın metnini okuyan Haber-Sen Genel Başkanı Mesut Balcak, 1 Nisan ile 1 Mayıs tarihleri arasında TRT'nin halkın değil hükümetin propaganda aracı olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu söyleyen Balcak, seçimden iki gün önce yayıncılık etiğine aykırı şekilde seçim için Komzik Oda oluşturulduğunu ve personelin odaya girmesinin yasaklandığını belirtti.

'TRT SEÇİM YASAKLARINI İHLAL ETTİ'
Anadolu Ajansı ve Anka'nın yanı sıra TRT'nin de yayınlarının mercek altına alınması gerektiğini söyleyen Balcak, "TRT Yönetimi bu süreci mutlaka ama mutlaka halka izah etmek zorundadır! Diğer taraftan seçim süreci boyunca canlı yayınlar ve özel hazırlanmış belgesellerle hem Yüksek Seçim Kurulu kararlarını hem de kendi kanunu çiğneyen TRT, 14 Mayıs seçim günü Anneler Günü'nü bahane ederek seçim yasaklarını ihlal etti. AKP'nin 'Türkiye Yüzyılı' logosu ile hazırlanan reklam filmleri, gün içerisinde aralıklarla yayınlanarak, propaganda yapıldı" dedi.

'TRT KAMU HİZMETİ YAYINCILIĞI YAPMALIDIR'
14 Mayıs seçimlerinin adil bir ortamda gerçekleşmediğini kaydeden Balçak, şöyle devam etti: "TRT yönetimi açıkça suç işlemekte ve seçim sürecini maniple etmektedir. Milletin vergileriyle yayıncılık yapan TRT'nin bu süreçte, tarafsızlık ve fırsat eşitliğini en fazla ihlal eden kuruluş haline gelmesini kınıyoruz! 28 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna doğru giderken, TRT Yönetimini kamu hizmeti yayıncılığı yapmaya davet ediyoruz."