20 Eylül 2024 Cuma

Haber-Sen: Kayyum anlayışını reddediyoruz

Hakkari'de halk iradesine kayyum atanmasına tepki gösteren Haber-Sen, "Halkın demokratik iradesine yapılan bu müdahaleyi kabul etmiyoruz. Biz biliyoruz ki; Hakkâri'de yaşanan bu anti-demokratik duruma sesiz kalırsak devamı gelecek" dedi.

KESK'e bağlı Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen), Hakkari'de halk iradesinin gasp edilerek belediyeye kayyum atanmasına ilişkin açıklama yaptı.

Haber-Sen Genel Merkezi'nde yapılan açıklamayı okuyan sendika genel başkanı Mesut Balcan, demokrasi olmadan basın özgürlüğü de olamayacağını belirtti. Basının yasama, yürütme ve yargıdan sonra dördüncü güç olarak tanımlandığına işaret eden Balcan, basının halkı doğru bilgilendirme gücü olduğuna dikkat çekti.

'KAYYUM POLİTİKALARI HALK İRADESİNE DARBEDİR'
Yasaların ülkenin batısında farklı, doğusunda farklı uygulanmasının doğru olmadığını kaydeden Balcan, şöyle devam etti: "Kentler üzerinde her bireyin kontrol etme, demokratik katılım ve değiştirme üretim hakkı vardır. Kent hakkı talebi, var olan kenti değiştirmek ve kentin üzerinde hak talep etme konusunda ortak bir isteğe dönüşmektedir. Biz emekçiler için kentlerimiz, evsel ve sanayi atıklarını bertaraf edecek, doğaya ve canlılara zarar vermeyecek uygun alt yapı sistemleri gibi temel parametrelerin yanında insanların kültürel, sanatsal, eğitim vb. başlıklarda kendini yetiştirdiği, geliştirdiği ve beslediği mekanlara ve olanaklara da sahip olmalıdır. Bu nedenle yerel seçimler, kent hakkını kontrol etme-demokratik katılım ve değiştirme hakkımızı kullandığımız kentlerimize, kent hakkımıza sahip çıktığımız önemli demokrasi araçlarındandır."

Demokrasi ve barış içinde yaşama yönünde ortaya konulan iradeye dönük darbe girişimlerinin, kayyum politikalarının devam ettiğini ifade eden Balcan, "Kayyum politikaları kent hakkına yani halkın iradesine darbedir. Kayyum politikaları demokrasiye ve toplumsal barışımıza müdahaledir. Kayyum politikaları toplumu üstten dizayn etme yaklaşımıdır" dedi.

'BU MÜDAHALEYİ KABUL ETMİYORUZ'
Balcan, sözlerini şöyle sonlandırdı: "Demokratik bir toplum ve gelecek için kayyum politikalarından vazgeçin diyoruz. Masumiyet karinesini herkes için uygulayın. Yargı kararı dahi olmadan seçilmişlerin görevinden alınması kabul edilemez. Yargı kararı oluşsa bile kayyum atanamaz. Ancak ve ancak seçilmiş belediye encümenleri kendi arasında demokratik seçim yöntemi ile başkanlarını/eş başkanlarını belirleyebilir. Halkın demokratik iradesine yapılan bu müdahaleyi kabul etmiyoruz. Biz biliyoruz ki; Hakkâri'de yaşanan bu anti-demokratik duruma sessiz kalırsak devamı gelecek. Bu seçmen iradesine darbe girişimi karşısında dayanışma içinde mücadelemizi sürdüreceğiz."