3 Ekim 2024 Perşembe

'Gözaltındakilerin yaşamları tehdit altında, bırakılsınlar'

İHD ve TİHV, HHB avukatları ile Grup Yorum üyelerinin de aralarında olduğu gözaltındaki 100 kişiden bazılarının korona olduğunu belirterek, tüm insanların yan yana tutulduğunu belirtti. İHD ve TİHV, gözaltıların serbest bırakılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi ile Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İstanbul Temsilciliği, aralarında Halkın Hukuk Bürosu avukatı ile Grup Yorum üyelerinin de bulunduğu gözaltındaki 100 kişiye ilişkin açıklama yaptı.

İHD İstanbul Şubesi'nde yapılan basın toplantısında konuşan Şube Başkanı Gülseren Yoleri, gözaltında tutulanların yaşamlarının ağır tehdit altında olduğunu belirterek, serbest bırakılmasını istedi.

28-29 Ekim'de İstanbul merkezli yürütülen soruşturma kapsamında Mersin, Adana, Hatay, İzmir, Kocaeli, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Sakarya gibi bir çok ilden gözaltına alınan, aralarında yaşlı, kronik hasta ve korona testleri pozitif olan yaklaşık 100 kişinin, önlem alınmadan, aynı otobüslerde İstanbul'a getirildiğini söyleyen Yoleri, insanların sağlıklarını tehdit eden bu uygulamaya gözaltı koşullarının da eklendiğini ifade etti.

'TESTİ POZİTİF ÇIKANLAR DA DİĞER İNSANLARLA AYNI YERDE TUTULUYOR'
Yoleri, gözaltına alınanlardan Özgür Karakoç, Hatay'da gözaltına alınarak İstanbula getirilen ve iki gün nezarette tutulan Erhan Arslan, Hatay'da gözaltına alınan İdil Ayşe Kayıkçı ve Derya Sırbudak'ın testleri pozitif çıktığı için serbest bırakıldığını, İpek Arslan, Savaş Taş ve Orhan Acar'ın belirti göstermesine rağmen hala hiç bir önlem alınmadan, diğer insanlarla aynı hücrelerde tutulduğunu söyledi.

Gözaltına alınanlara ilk üç gün maske dahi verilmediğini kaydeden Yoleri, şu bilgileri verdi: "Sağlık kontrolleri sırasında 13 kişi için çeşitli tanılarla reçeteler yazılmıştır. 65 yaşındaki Ruhan Mavruk'un kalp ve şeker hastası, Ferdaniye Ardil'in astım ve şeker hastasıdır"

Yaşananlara ilişkin Sulh Ceza Hakimliğine bilgi verilmesine rağmen gözaltı süresinin uzatıldığını bildiren Yoleri, gözaltındaki 100 kişinin bunu protesto etmek için şeker ve su alımını da kestiklerini söyledi.

Yoleri, "gözaltına alınanların sağlık, tedavi ve yaşam haklarının korunmasının devletin sorumluluğu olduğunu"  hatırlatarak, gözaltıların serbest bırakılması için çağrı yaptı.