24 Kasım 2024 Pazar

GMO: Tarım Bakanlığı şarbonun bir numaralı sorumlusudur

Şarbon hastalığına ilişkin açıklama yapan Gıda Mühendisleri Odası (GMO), "Tarım Bakanlığı şarbon konusunda ortaya çıkan ihmallerin bir numaralı sorumlusudur" dedi.
TMMOB'a bağlı Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Yönetim Kurulu, şarbon hastalığına ilişkin açıklama yaptı. Şarbonun kolayca bulaşabilen ve yayılan bir hastalık olduğu ifade edilen açıklamada son 30 yılda kamusal gıda güvenliğini sağlayan kurumların özelleştirildiği ve tasfiye edildiği belirtilerek, "Uzunca süredir ülkemizde uygulanmakta olan dışa bağımlı Tarım ve Hayvancılık politikaları ciddi gıda güvenliği sorunlarına neden olmaktadır. Tarım Bakanlığı şarbon konusunda ortaya çıkan ihmallerin bir numaralı sorumlusudur" denildi.
 
HASTALIK KOLAYCA BULAŞABİLİYOR
 
Şarbon virisünün ve etkenlerinin sonucunda oluşabilecek sonuçlara değinilen açıklamada, sporlu şarbon bakterilerinin dış koşullara dayanıklı ve yıllarca hastalık yapma potansiyelini muhafaza ettiği belirtilerek, "Şarbon otçul hayvanlarda görülen ve insana da bulaşabilen ve zamanında tedavi edilmezse ölümcül olabilen bir hastalıktır" ifadesi kullanıldı. Hastalık mikrobunun vücuda girdikten sonraki 2 ile 7 gün içerisinde hastalık belirtilerinin ortaya çıktığı ifadesi kullanılırken, "Şarbon hastalığının deri, bağırsak ve akciğer şarbonu olmak üzere üç farklı çeşidi vardır. Şarbon otçul hayvanlardan insanlara bulaşan ancak insandan insana bulaşmayan zoonoz bir hastalıktır. Hastalık hayvanlar arasında çok hızlı yayılır. Hastalığın görüldüğü sürünün çok sıkı bir şekilde karantinaya alınması gerekir. Hastalık etkeni kolayca toprağa karışabilir, rüzgâr ve yağmur suyu gibi etkenlerle başka bölgelere rahatlıkla taşınabilir" bilgilerine yer verildi.
 
DIŞA BAĞIMLILIK GIDA GÜVENLİĞİ SORUNLARINA YOL AÇIYOR
 
Hayvan sürülerinin düzenli olarak veteriner hekim kontrolünden geçtiği, aşılama hizmetlerinin periyodik olarak yapıldığı ülkelerde şarbon hastalığına rastlanmasının ender olduğu belirtilen açıklamada, "Ancak uzunca süredir ülkemizde uygulanmakta olan dışa bağımlı Tarım ve Hayvancılık politikaları ciddi gıda güvenliği sorunlarına neden olmaktadır. Ülkemizde şarbon hastalığını kontrol etmek ve tüketicilerin gıda güvenliğini sağlamaktan sorumlu kurum Tarım ve Orman Bakanlığı'dır" dendi.
 
GMO, kamusal bir gıda güvenliği sistemi ile kontrol edilebilecek şarbonun, Türkiye'de zaaf içinde olduğunu ifade ederek, "Bu sistemin altyapısını oluşturabilecek kamu kurumları, geçtiğimiz otuz yıl içinde ya özelleştirilerek ya da kapatılarak tasfiye edildi. Dolayısıyla şu sıralar yaşanan şarbon salgını da bu tasfiyenin olumsuz bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır" dedi.
 
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI HALK SAĞLIĞINI TEHLİKEYE ATTI
 
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ithal edilen hayvanlarda yeterli ve gerekli hayvan sağlığı muayenelerini yapmadığına dikkat çekilen açıklamada, "Bu sorumsuzluk halk sağlığını tehlikeye atmıştır. Tarım Bakanlığı şarbon konusunda ortaya çıkan ihmallerin bir numaralı sorumlusudur. Kamuoyunun bilgi edinme hakkı çerçevesinde, konunun muhatabı olan Tarım ve Orman Bakanlığı kamuoyunda oluşan kaygıları gidermek için şarbon vakalarıyla ilgili olarak yaptığı çalışmaları kamuya açık kılmalı, örtbas etmeye çalışmamalıdır" ifadelerine yer verildi.