22 Eylül 2024 Pazar

Gire Spi ve Serekaniyeli aileler BM'yi göreve çağırdı

Qamışlo'da kurdukları çadırda direnişlerini sürdüren Serekaniyeli aileler, BM İnsan Hakları Kurumu'na dilekçe yolladı. Serekaniyeliler, işgale karşı aktif tutum alma çağrısı yaptı.
 

Türkiye ve desteklediği çetelerin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik işgal saldırısı nedeniyle evlerinden göç etmek zorunda kalan Serekaniyeli aileler, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Kurumu önündeki eylemlerinin 8. gününde.

Aileler bugün, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e ulaştırılmak üzere dilekçe hazırladı.

Gire Spi ve Serekaniye Halk Meclisleri adına hazırlanan dilekçe, Qamışlo halkının da destek verdiği bir eylemle okundu. Dilekçeyi okuyan Kede Mihemmed, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e seslendi, Serekaniye'nin farklı uluslardan binlerce kişinin birlikte yaşadığı, çok renkli ve kültürlü bir kent olduğunu hatırlattı. Mihemmed, "Yaşadığımız kente Türk devleti ve onların desteklediği çeteler tarafından uçaklar, ağır silahlar ile saldırılar gerçekleştirildi. Bu saldırılarda bir çok sivil katliama uğradı. Bunlardan biri de dayanışmak için 13 Ekim günü Serekaniye'ye gelen sivillerin içerisinde yer aldığı araç konvoyuna yönelik saldırıydı. Yine Serekaniye'ye yönelik gerçekleştirilen saldırıda uluslararası alanda kullanılması yasak olan beyaz fosfor kullanıldı" diye kaydetti.

9 Ekim'e kadar kendi topraklarında özgür şekilde yaşamlarını sürdürdüklerini dile getiren Mihemmed şunları kaydetti: "Serekaniye'de yaşayan 33 bin 500 aile hava ve ağır silah saldırılarından kaynaklı göç etmek zorunda kaldı. Evlerimiz talan edildi. Bu saldırıları ve zorla göç ettirilmeyi kabul etmiyoruz. İşgalci çetelerin topraklarımızdan çıkmalarını talep ediyoruz. Türk devleti bizim zorla göç ettirildiğimiz yerlere yabancıları sokmayı hedefliyor. Biz eskiden olduğu gibi kendi topraklarımızda yaşamak istiyoruz. Bu saldırılar karşısında yanımızda yer almanızı, görev ve sorumluluklarınızı yerine getirmenizi talep ediyoruz" dedi.

İşgal güçlerinin hedefi olan Gire Spi'den de 4 bin 500 ailenin göç etmek zorunda kaldığını hatırlatan Mihemmed, BM'ye şu çağrıyı yaptı: "İşgalci Türk devleti desteği ile çete ailelerinin bizim topraklara yerleştirilmesinin önüne geçin. Demografik yapının değiştirilmesine izin vermeyin. Gire Spi halkı olarak BM'yi insan haklarına sahip çıkmaya çağırıyoruz." Mihemmed, bir çözüm bulunana kadar eylemlerini sürdüreceklerini dile getirdi.

Açıklamanın ardından Serekaniye Meclisi Eş Başkanları Ferec Mihemmed Qedo ve Fadiya İbrahim, Gire Spi Meclisi Eşbaşkanları Hevin Derwiş İsmail ve Hemid Hesen El İbed tarafından imzalanan dilekçe, BM Temsilciliği'ne teslim edildi.

Konuşmaların ardından kitle, çadır eyleminin sürdüğü alana geçti.