23 Eylül 2024 Pazartesi

GİK-DER 30. Olağan Kongresini gerçekleştirdi

GİK-DER 30. Olağan Genel Kurulu'nu gerçekleştirirken, "Eşit, siyasal ve sosyal haklar mücadelesinde daha güçlü bir GİK-DER" mesajı verildi.

İngiltere'nin başkenti Londra'da 30 yıldan bu yana Türkiye ve Kürdistanlı göçmenlere yönelik emek sömürüsüne karşı çalışmalar yürüten Göçmen İşçiler Kültür Derneği (GİK-DER) 30. Olağan Kongresi'ni "30. yılında eşit, siyasal ve sosyal haklar mücadelesinde daha güçlü bir GİK-DER" şiarıyla gerçekleştirdi.

Kuzey Londra'da bulunan merkez binasında gerçekleşen kongre, devrim ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısında saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından divan seçimi ve gündemlerin belirlenmesiyle kongre devam etti.

Kongreye delege ve üyelerin yanı sıra, Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi, Day-Mer, Kürt Halk Meclisi, Kürecikliler Derneği ve Tilkililer Derneği temsilcileri katılarak dayanışma mesajlarını iletti.

Yine kongreye, Türkiye İşçi Partisi (TİP), Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-Kon), Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu (AGİF), Edinburgh Göçmen Aileler Birliği, İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi, Kırkısraklılar Derneği ve Tohum Kültür Merkezi de dayanışma mesajı göndererek, faşizme ve emek sömürüsüne karşı ortak mücadele çağrısında bulundu.

GİK-DER'in özellikle son iki yıllık çalışmalarının değerlendirildiği kongrede, pandemi sürecine rağmen kadınlara yönelik psikolojik ve sosyal paneller, Rengin Kadın Korosu, tiyatral ve akademik etkinliklerin gerçekleştirildiği kaydedildi.

Faaliyet raporunun sinevizyon olarak sunulduğu kongrede yapılan konuşmalarda, faşizme, ötekileştirilmeye, cinsiyetçi yaklaşımlara karşı mücadelenin daha güçlü büyütüleceği vurgulandı.

Avrupa Demokratik Güç Birliği'nin (ADGB) önemli ve aktif bir bileşeni olan GİK-DER kongresinde ADGB'nin ortak mücadelenin en güçlü alanı olduğunun altı çizilerek, herkesin ADGB etrafında kenetlenmesi gerektiği ifade edildi.

Mali ve çalışma raporlarının delegelerin onayına sunularak kabul edildiği kongrede, GİK-DER Örgütlenme Konferansı Sonuç Bildirgesi delegelerin onayına sunuldu. 

Yeni Yönetim Kurulunun seçilmesiyle kongre sona erdi.