4 Ekim 2024 Cuma

Gezer'in kaldığı hücrede acil butonu devre dışı bırakılmış

Kandıra Hapishanesi'nde tecavüz işkencesine maruz kalan ve tek kişilik hücrede tutulan Garibe Gezer'in avukatı Veysi Eski, Gezer'in bulunduğu hücre dahil tüm hücrelerin acil butonunun devre dışı bırakıldığını söyledi.

Kandıra 1 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde bulunan ve tecavüz işkencesine maruz kalan tutulduğu tek kişilik hücrede Garibe Gezer'in intihar ettiği öne sürülmüş, otopsi işlemi avukatları olmadan yapılmıştı.

Gezer'in ön otopsi raporunda, ölüm nedeni belirtilmezken, avukatların Gezer'in şüpheli şekilde ölümü sonrası hapishaneye girmesi engellendi. Bunun üzerine avukatlar, tutanak tutarak yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını duyurdu. Gelen tepkiler üzerine Kandıra Hapishanesi'ne alınan avukatlar, diğer müvekkilleri ile görüştü.

Mezopotamya Ajansı'nı (MA) konuşan Gezer'in avukatlarından Veysi Eski, otopsinin avukatları olmadan yapıldığını öğrendikten sonra hastaneye gidip savcı ile görüştüklerini söyledi. Eski, "Hastanede savcıya 'neden avukatlar olmadan otopsi yaptınız' dedik. Savcıda avukatların otopsiye katılma zorunluluğu olmadığını söyledi. Doğru katılma zorunluluğu yok, ama katılmaması için de engel yok. Özellikle bu tarz şüpheli ölümlerde mağdurun avukatının otopsiye katılması şüphenin giderilmesi açısından çok önemli" değerlendirmesinde bulundu.

ASI BULGUSU
Ön otopsi raporunu aldıklarını belirten Eski, raporda ölüm nedeninin belirtilmediğini ifade ederek, "Bu rapor geçici bir rapor. Henüz ölüm nedeni tam olarak tespit edilmedi. Ancak raporu incelediğimizde ası bulgu olduğunu gördük. Kesin rapor geldikten sonra kesin ölüm nedeni anlaşılacaktır" diye belirtti.

SESİNİ DUYURAMADI
Kandıra Hapishanesi'ne gittiklerinde saatin 23.00 olması bahanesiyle içeri alınmadıklarını ifade eden Eski, oluşan kamuoyu baskısı ile hapishaneye alındıklarını aktardı. Eski, Kandıra'da HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak ve diğer müvekkilleri ile görüştüklerini belirtti. Görüştükleri müvekkillerinin de şok ve üzüntü içerisinde olduklarını dile getiren Eski, "Böyle bir olayın yaşanmasında tek başına hücre sisteminin etkili olduğunu söylediler. Çünkü öyle bir yapısı var ki, bu hücrelerde insan hayatını kaybetse dahi kimse duyamaz. Böyle bir tecrit durumu var. Garibe uzun zamandır tecritte tutuluyordu. Sesini duyurabileceği şartları yoktu" dedi.

ACİL BUTONLARI DEVRE DIŞI
Eski, hapishaneye gittiklerinde acil durum için hücrelerde bulunan butonların devre dışı bırakıldığını öğrendiklerini kaydederek, "Bu butonların devre dışı bırakılması ciddi anlamda bir ihmaldir. Çünkü herhangi bir acil durumda hücrede tek kalan bir kişinin o butonlarla idare ile gardiyanlarla iletişim kurması mümkünken, bu butonlar devre dışı bırakılmış. Belki de bu butonlar devre dışı bırakılmasaydı, böyle bir durum yaşanmayacaktı. Butonlar adli mahkumların çok sık kullanması gerekçe gösterilerek devre dışı bırakılmış" diye belirtti.

BİR SAAT SONRA TUTSAKLAR FARKETTİ
Gezer'in arkadaşlarının 1 saat sonra durumu fark ettiklerini belirten Eski, "Bir saat sonra arkadaşları seslendiğinde Garibe'den ses gelmeyince idareye haber vermişler. İdare gelince Garibe'nin öldüğü anlaşılmış" dedi.

KIŞANAK: BİR KADIN CİNAYETİ
Eski, Gültan Kışanak ile yaptığı görüşmeyi ise şöyle aktardı: "Kışanak bunun bir kadın cinayeti olduğunu söyledi. Çünkü Garibe'nin psikolojik durumunu idare bilmesine rağmen hiçbir tedbir almadığını, bir kadını bile bile ölüme gönderdiklerini ifade etti."

ETKİN SORUŞTURMA AÇILSIN
Adalet Bakanlığı'nın etkin bir soruşturma yürütmesi gerektiğini dile getiren Eski, şunları söyledi: "Cezaevlerinde hiç kimse güvende değil. Özellikle F Tipi'nde kendi başlarına devlet aygıtı ile baş başa bırakılıyor. İnsanların yaşadıkları derin psikolojik sorunlarda idare, herhangi bir şekilde insanlara bu duruma göre bir yaklaşım sergilemiyor. Bu insanların tek başına bırakılmaması gerekiyor. Gerekirse tedavi edilmesi gerekiyor. Çünkü Garibe'nin başına gelen olaylardan sonra Kandıra'da kalması dahi sorun. Garibe'yi mağdur eden insanların denetimine bıraktılar."