20 Eylül 2024 Cuma

Gebze'den sonra Rize'de öğrencilerin kıyafetine müdahale

Cinsiyetçi, gerici, antibilimsel eğitim müfredatı ile "kindar nesil" yetiştirmek isteyenler, mezuniyet törenlerinde genç kadın öğrencilerin etek boylarını ölçmeye başladı. Gebze'de Alaettin Kurt Anadolu Lisesi'nde elbise giyen öğrenciler "açık giyindikleri" söylenerek törene alınmadı, okul müdürü tarafından tehdit edildi. Rize'de de Türk Telekom Güzel Sanatlar Lisesi'nde mezuniyet töreni öncesi WhastApp grubuna öğrencilere kıyafet uyarısı yapıldı. MEB Tekin, okul yönetimlerine sahip çıkarak uygulamayı onayladı.

2023-2024 eğitim öğretim yılı bugün sona erdi. Okulların kapandığı bugünlerde lise ve ilköğretimlerde mezuniyet törenleri düzenleniyor. Önceki gün Kocaeli'nin Gebze ilçesinde bulunan Alaettin Kurt Anadolu Lisesi'nden mezun olan öğrenciler için düzenlenen törene, genç kadın öğrenciler 'açık giyindikleri' gerekçesiyle alınmadı. Benzer bir uygulama Rize'de yaşandı. Rize Türk Telekom Güzel Sanatlar Lisesi'nde öğrencilere mezuniyet töreninde 'açık giymemeleri' uyarısı yapıldı.

ELBİSE GİYEN ÖĞRENCİLER TÖRENE ALINMADI
Gebze'de Alaettin Kurt Anadolu Lisesi'nin mezuniyet töreninde elbise giyen öğrenciler okul bahçesine alınmak istenmedi. Elbise, kolsuz gömlek ve tişörtün 'milli, manevi değerlere aykırı' olduğunu söyleyen lise müdürü Ahmet Korkmaz, tepkilerin ardından okula jandarma çağırdı.

Tören öncesi, okulun oluşturduğu 'Mezuniyet Komisyonu' tarafından velilere, 'Veli izin onay formu' gönderilirken, formda, "milli, manevi değerlere, kılık kıyafet yönetmenliğindeki temel sınırlandırmalara (yırtık veya delikli kıyafetler ile şeffaf kıyafetler giyemez. Vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, kısa pantolon kolsuz gömlek ve tişört giyemez. Siyasi sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanamaz) ifadeleri" yer aldı. Bu formu velilerin imzalamasını isteyen okul idaresi, önceki gün akşam düzenlenen mezuniyet törenine gelen bazı genç kadın öğrencileri, 'yönetmeliğe aykırı' kıyafet giydikleri gerekçesiyle törene almadı. Öğrencilere kapı kapatılırken, bazı veliler ve öğrenciler, okul yönetimine tepki gösterdi. Veliler ve okul yönetimi arasında tartışma çıktı.

Okul yönetimine tepki gösteren bir veli, "Benim çocuklarım eşitlik haklarını sonuna kadar kullanabilirler. Burası İmam Hatip değil. Normal bir okulda, Fen Lisesi'nde, Anadolu Lisesi'nde çocuklar çok abartıya kaçmayacak şekilde istediklerini giyebilirler. Bu çocukların anne-babası yanındayken, bu şekilde bekletmek ne kadar doğru" diyerek tepkisini dile getirdi.

Bir öğrenci ise giydiği kıyafeti göstererek "Bu elbisemden dolayı beni almadılar" dedi.

OKUL MÜDÜRÜNDEN TEHDİT: KAMU KURUMUNU İŞGALE KALKIŞTINIZ
Jandarma çağıran okul müdürü Ahmet Korkmaz, "Jandarma az sonra geliyor. Keyfiniz bilir tutanakla beraber şikayetçi olarak gönderiyorum. Zaten iptal edeceğiz görünen o, tamam. Keyfiniz bilir, isterseniz çıkmayın. Ben bunu isyan kabul ederim. Kamu kurumunu işgale kalkıştınız derim, benim problemim değil gerisi" sözleriyle öğrenciler ve velileri tehdit etti.

Yaşanan tartışmaların ardından Gebze İlçe Milli Eğitim Müdürü Şener Doğan, okula gelerek veliler ve öğrencilerle görüştü, tüm öğrencileri içeri alarak, mezuniyet törenine katılmalarına izin verdi.

BAKAN TEKİN OKUL MÜDÜRÜNÜ SAVUNDU
Kocaeli Valiliği, öğrencilerin kıyafetleri gerekçe yapılarak okula alınmamasıyla ilgili iki müfettiş görevlendirilerek soruşturma başlatıldığını söylerken, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okul yönetimine sahip çıktı.

Öğrenciler ve velilerin "uygunsuz kıyafet" gerekçesiyle okula alınmamasını ve jandarmayla tehdit edilmesini "Basit bir olay" diye nitelendiren Bakan Tekin, katıldığı bir canlı yayında soruları yanıtladı. Okul müdürünün öğrenci ve velileri okula almamasını "Okul müdürümüz gayet mantıklı başlangıç yapmış" sözleriyle savunan Tekin, olayı çarpıtarak, okul idaresinin hazırladığı listede adı olmayanların törene alınmadığını iddia etti.

Tekin konuşmasında şunları söyledi: "76 bin okulun içinden bir tanesinde olan olay bütün kitleyi zan altında bırakacak hale getiriliyor. Ben kamuoyunda olumlu şeylerin paylaşılmasını, olumsuz şeyleri bizimle paylaşmalarını istiyorum. Orada ilçe ve il müdürümüz anında müdahale etmiş, problem çözülmüş zaten. Okul müdürümüz başlangıçta kontrolü kaybediyor. Biz de zaten gerekli incelemeleri yaptırıyoruz. İhmal varsa gereken kişiler cezalandırılır. İhmal yoksa bir sürü insan zan altında kalıyor."

Bakan Tekin'in bir yandan savunduğu diğer yandan münferit gibi göstermediği çalıştığı öğrencilerin kıyafetlerine müdahale Gebze'den sonra Rize'de bir okulda yaşandı.

OKUL YÖNETİMİNDEN AÇIK KIYAFET GİYMEYİN MESAJI
Rize'de de Türk Telekom Güzel Sanatlar Lisesi'nde öğrencilere mezuniyet töreninde 'açık giymemeleri' uyarısı yapıldı. Bir öğretmen WhatsApp grubu, "Çocuklar yarın mezuniyet var biliyorsunuz. Okul idaresi özellikle dedi ki 'çok açık kıyafet olmasın', mini, göbeği açık. Bu tarz söylemler oldu. Ben sizlere iletiyorum. Son gün idarecilerle kötü bir diyalog yaşamamanız için iyi düşünün derim. Benim genel yorumumu zaten biliyorsunuz, aynı şeyleri söylemek istemiyorum. Ama Nurcan hoca ve Mehmet hoca çok karşılar. Haberiniz olsun" şeklinde mesaj gönderdi.

'HİÇBİR OKUL MÜDÜRÜ YÖNETMELİĞİ UYGULAMAMALI'
Gebze'de öğrencilerin kıyafetleri nedeniyle mezuniyet törenine alınmamasına tepki gösteren Eğitim Sen Kocaeli 2 No'lu Şube Başkanı Savaş Karabulut, mezuniyet törenleri için hazırlanan yönetmeliğin, iktidarın kindar nesil yetiştirme projelerinin bir parçası olduğunu söyledi.

Karabulut, "Bu yönetmelikte yer alan milli değerler ifadesi öğrencilerin kıyafetleriyle ilgili şartları belirliyor. Hiçbir okul müdürünün bu yönetmeliği uygulamaması gerektiğini düşünüyoruz. Bu uygulamaları, toplumda antilaik ve antidemokratik bir kitle yaratmayı amaçlayan iktidarın bir adımı olarak görüyoruz" dedi.

'MEZUNİYET TÖRENİ GENELGESİNİ BAKAN GÖNDERDİ'
Eğitim Sen Rize İl Temsilcisi Ercan Özay da Gebze'den sonra Rize'de yaşananlara ilişkin değerlendirme yaptı. Milli Eğitim Bakanlığının mezuniyet törenlerine ilişkin okul yönetimlerine bir genelge gönderdiğini ve okul yöneticilerinin de bu genelgeye göre hareket ettiğini söyleyen Özay, "Öğrencilerimize atılan mesaj da bunun bir yansımasıdır. İktidarın ırkçı, gerici, cinsiyetçi bir anlayış ile eğitimi ve toplumu dizayn etme çabasının sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Cinsiyet eşitsizliğine dayalı politikalar, siyasi iktidarın muhafazakar ve gerici cinsiyet anlayışıyla giderek derinleşmektedir. İktidarın kız çocukları ve kadınların haklarına, yaşamlarına, bedenlerine dönük hiçbir müdahalesini kabul etmeyeceğiz. Bu tür müdahalelerle ilerici, laik eğitim sisteminin önünü kapatmalarına müsaade etmeyeceğiz" dedi.