24 Eylül 2024 Salı

Gazetecilerin yargılandığı Redhack davası ertelendi

Redhack'in yayınladığı Bakan Berat Albayrak'a ait e-maillere ilişkin haber yaptıkları için yargılanan 6 gazetecinin duruşması bir kez daha ertelendi.
Redhack tarafından yayınlanan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın e-maillerini haberleştirdikleri için 6 gazeteci hakkında açılan davanın duruşması İstanbul 29’uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
 
Tutuksuz yargılanan gazeteciler Derya Okatan, Tunca Öğreten, Mahir Kanaat ve Eray Saygın'ın duruşmaya katıldı, Metin Yoksu ise SEGBİS ile bağlandı. Dosya kapsamında yargılanan Ömer Çelik ise teknik arıza nedeniyle SEGBİS'le katılamada.
 
Gazeteci Çelik hakkında başka bir mahkemede görülen davanın iddianamesi, dijital materyallerin dökümü ve bilirkişi raporunun dosyaya konulduğu belirtildi.
 
Savcı, adli kontrol kontrol uygulamalarının devam etmesini istedi. 
 
DİJİTAL MATERYALLER İSTENDİ
 
Heyetin, "mütalaaya ve gelen belgelere diyeceğiniz bir şey var mı?" sorusuna karşılık ilk olarak Tunca Öğreten yanıt verdi. 1 yıl haksız yere hapishanede kaldığını söyleyen Öğreten, "Beraat edinceye kadar her duruşmaya geleceğim" dedi.
 
Gazeteci Mahir Kanat da, gazetecilik faaliyetlerinden kaynaklı yargılandıklarını belirtti, polis tarafından el konulan dijital materyallerin verilmesini istedi. 
 
Gazeteci Derya Okatan, yurtdışı yasağının kalkmasını ve duruşmalardan vareste tutulmasını istedi.
 
Erya Saygın da iki yıldır el konulan dijitallerin incelendiğini belirterek, iade edilmesini istedi.
 
2 yıldır yargılandıklarını ancak mesleklerini yapmaktan da vazgeçmediklerini belirten Metin Yoksun, "Yarında bu gerçekleri yazmaya devam edeceğiz" dedi.
 
Avukat Özcan Kılıç, müvekkilleri Çelik ve Yoksu’nun veraste tutulmasını talep etti, gazetecilerin ailelerine ait olan ve el konulan dijital materyallerin verilmesini istedi. Diğer avukatlar ise bilirkişi raporuna ilişkin beyanda bulunmak için ek süre talebinde bulundu.
 
2 GAZETECİ VARESTE TURULDU
 
Mahkeme heyeti, aranın ardından kararanı açıkladı. Mahkeme yurtdışı yasağı ile adli kontrol uygulamasının devam etmesini, gazeteciler Derya Okatan ve Metin Yoksu'nun duruşmalardan veraste tutulmasına karar verdi. Gazeteci Ömer Çelik’in bir sonraki duruşmaya SEGBİS’le katılmasına karar veren heyet, dijital materyallerin imajlarında eksiklik yoksa teslim edilmesine, varsa imajların tamamlanıp geri verilmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 24 Eylül'e ertelendi.