23 Eylül 2024 Pazartesi

Gazeteci Sayılğan'a 8 yıl 3 ay hapis cezası verildi

Muş 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 24 Ekim 2016 tarihinden beri tutuklu yargılanan gazeteci İdris Sayılğan'a 8 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri İdris Sayılğan'ın haber kaynaklarıyla yaptığı görüşmeler ve gazetecilik faaliyetleri suç delili gösterilerek, "örgüt üyeliği" ve "örgüt propagandası yapmak" iddialarıyla yargılandığı davanın 6. duruşması Muş 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
 
Duruşmaya Sayılğan getirildi. Avukatı Barış Oflas, Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) Sözcüsü Hakkı Boltan, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) üyesi avukat Zelal Pelin Doğan, ailesi ve meslektaşları da katıldı.
 
Savunma yapan Sayılğan, "Savunmamdan önce Trabzon Cezaevi'nden Patnos ve Muş cezaevine getirilirken girişte çıplak arama ve işkence gördüm. Mahkeme heyeti aracılığı ile suç duyurusunda bulunuyorum" dedi. İddianamenin kes kopyala yapıştır usulü ile yapıldığını kaydeden Sayılğan, "2015 yılında gazetecilik yapmaya başladım. Muş'ta 10 ay çalıştıktan sonra Van'a oradan Ağrı'ya geçtim. Muş ve Van'da çalışmalarımda telefon dinleme takibi yapılmazken Ağrı'da iken hukuksuz bir şekilde telefonlarım dinlenildi. Telefon dinlemelerimle birlikte haber kaynaklarım deşifre edildi. Basın hukukunda bulunan haber kaynağının saklı kalma ilkesi hukuka aykırı bir şekilde çiğnenmiştir. İddianamede bana yönelik suçlamalar gerçeği yansıtmıyor. Gazetecilik faaliyetleri çerçevesinde yaptıklarımın suç sayılmasını kabul etmiyorum. Bundan dolayı beraatımı talep ediyorum" dedi.
 
AVUKATLARDAN ÇIPLAK ARAMA VE İŞKENCE İÇİN SUÇ DUYURUSU
 
Ardından savunma yapan avukatları ise çıplak arama ve işkence ile ilgili suç duyurusunda bulundu. Avukatlar, müvekkilleri hakkında yönetilen suçlamalarla ilgili somut delil olmadığını söyleyerek, beraatını talep etti.
 
Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Sayılğan'a "örgüt üyeliği" ve "örgüt propagandası yapmak" iddialarıyla 8 yıl 3 ay hapis cezası verdi.
 
Gazeteci İdris Sayılğan 24 Ekim 2016 tarihinden beri tutuklu.