3 Ekim 2024 Perşembe

Gazeteci Oruç için AYM'ye başvuru yapıldı

Yaklaşık bir yıldır tutuklu olan gazeteci Aziz Oruç için AYM'ye başvuru yapıldı.

Patnos L Tipi Hapishanesi'nde tutuklu olan gazeteci Aziz Oruç'un dosyası Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşındı. Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) avukatları tarafından AYM'ye yapılan başvuruda, Anayasa'nın 19. maddesinde ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 5. maddesinde düzenlenen "kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı"nın ihlal edildiği belirtildi.

Oruç'un haksız yere tutuklu olduğu kaydedilen başvuruda, hürriyetten mahrumiyetin ancak istisnai durumlarda ve kısa süreliğine uygulanması gerektiğini hatırlatılarak, Oruç'un uzun süredir tutuklu olduğu ifade edildi.

Oruç'un gazeteci kimliğine vurgu yapılan açıklamada, özgürlüğünden mahrum bırakılmasının hem basın hem de ifade özgürlüğüne müdahale niteliğinde olduğu belirtildi. Başvuruda, Türkiye'de çok sayıda gazetecinin benzer suçlamalarla yargılandığı ve tutuklandığı da ifade edildi. Bu doğrultuda, kişilerin hak ve özgürlüklerinin kötü niyetli bir şekilde sınırlandırılmasını yasaklayan AİHS'in 18. maddesi uyarınca, gazeteci Oruç hakkındaki yargılamanın bu maddeyi ihlal ettiği aktarıldı.