6 Ekim 2024 Pazar

Gazeteci Mehmet Aslan ilk duruşmada tahliye edildi

Yaptığı haberler nedeniyle 9 Ocak'tan bu yana tutuklu olan MA muhabiri Mehmet Aslan'ın ilk duruşması görülüyor. Savunma yapan Aslan, hukuksuzluklar son bulsun diye gazeteci olduğunu kaydetti. Savunma sonrası tahliyesini ve beraatini isteyen gazeteci Aslan, yurtdışı yasağı adli kontrol kararıyla tahliye edildi. 

Yaptığı haberler gerekçe gösterilerek 9 Ocak'ta tutuklanan gazeteci Mehmet Aslan'ın "örgüt üyeliği" ve "kitleleri galeyana getirici/ kışkırtıcı haber yapma" iddiasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması İstanbul 24. ACM'de görüldü. 

Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Mehmet Aslan, tutuklu bulunduğu hapishaneden Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katılırken, avukatları hazır bulundu. 

Savunma yapan Aslan, yaptığı haberleri sebebiyle yargılandığını belirtti. Üzerine atılı suçlamaları reddeden Aslan, "Bir gazeteci birçok televizyona veya gazeteye haber yapabilir. Hangi televizyon ya da kanal olduğu önemli değil. Haber yapmak suç değildir, olmamalı" dedi. 

Aslan, "Artık işler öyle bir boyuta geldi ki tanığı olup haberleştirdiğimiz durumların sanığı olur hale geldik. O zaman biz neden gazeteci olduk? Neden yıllarca gazeteci olmak için okudum? Bu ülkede basın özgürlüğü diye bir şey kalmadı. Eğer olsaydı şu an tutuklu bulunmazdım. Cezaevlerinde gazeteciler olmazdı. Bir ülkede demokrasinin gelişmesini istiyorsak gazetecilerin işlerini daha şeffaf yapmasına yardımcı olmalıyız."

Mezopotamya Ajansı'nda çalıştığını ve İnsan Hakları Derneği'ne (İHD) üye olduğunu kaydeden Aslan, "Suç yeri iddianamede Antalya olarak gösteriliyor ancak Antalya'da yaptığım ya da orada geçen bir haberim yok. Suç yerim var ama suç yok. Cezaevinde sağlık hakkım engellendi. Tam 15 gün ilaç alamadım. Şimdi bu durumu salonda bulunan bir gazeteci haberleştirse örgüt üyesi mi olacak? Bunları hukuksuzlar son bulsun diye haberleştiriyoruz. Bunun için gazeteci olduk."

Gazeteci Aslan, savunmasını yaptıktan sonra tahliyesini ve beraatini istedi. Mahkeme, Aslan'ın yurtdışı çıkış yasağı adli kontrolüyle tahliyesine karar verdi. Duruşma, 14 Ekim 2021'e ertelendi.