21 Eylül 2024 Cumartesi

Gazeteci Kayar çektiği fotoğraf nedeniyle açılan davada beraat etti

Gazeteci Sertaç Kayar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliklerinde çektiği bir fotoğraf nedeniyle açılan davada beraat etti.
Gazeteci Sertaç Kayar hakkında 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliklerinde çektiği fotoğraf nedeniyle açılan davanın ilk duruşması bugün görüldü.
 
Dava konusu olan fotoğrafta, HDP Diyarbakır milletvekili Feleknas Uca ile aynı karede iki polis görünüyordu.
 
Şikayetçi olan polisler duruşmaya katılmadı.
 
Kayar, fotoğraf nedeniyle önce “terörle mücadelede görev alan kişileri hedef göstermekle” suçlandı ancak dava “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla açıldı.
 
12 yıldır gazetecilik yaptığını söyleyen Kayar, savunmasında davaya konu fotoğrafın çekildiği ortamı anlattı:
 
"Aralarında HDP milletvekillerinin de olduğu bir grup 8 Mart’ta karanfil dağıtmak istedi ancak OHAL nedeniyle sadece bulundukları yerde gelen kişilere dağıtmalarına izin verilmişti. Milletvekili Feleknas Uca’yı karanfil dağıtırken fotoğraflıyordum. İki polis memuru da kareye girdi. Onları hedef gösterme şeklinde bir çabam söz konusu değildir. Haberde de iki polis memurunun kimliklerine ilişkin bir içerik yok. Aralarında HDP milletvekillerinin de olduğu bir grup 8 Mart’ta karanfil dağıtmak istedi ancak OHAL nedeniyle sadece bulundukları yerde gelen kişilere dağıtmalarına izin verilmişti. 12 yıldır Sputnik ve Reuters ajanslarına foto muhabirliği yapıyorum. Çalıştığım bu kurumların ilkeleri gereği de böyle bir suçlamaya yol açacak bir çabam olmamıştır."
 
Savcı esas hakkında mütalaasında “terörle mücadelede görev alanların hedef gösterilmesi” suçunun unsurlarının oluşmadığını belirterek Kayar’ın beraatını istedi.
 
Mahkeme, gazeteci Kayar hakkında beraat kararı verdi.