21 Eylül 2024 Cumartesi

Gazeteci Ergün Demir serbest bırakıldı

İsmail Devrim'in intiharını haberleştirdiği için gözaltına alınan Gazeteci Ergün Demir, 'adli kontrol' uygulamasıyla serbest bırakıldı.
Kocaeli'nin Körfez ilçesinde oğluna okul kıyafeti alamadığı için intihar eden işçi İsmail Devrim'in haberini yaptıktan sonra hedef gösterilip gözaltına alınan gazeteci Ergün Demir, adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı. Öte yandan İsmail Devrim'in ikamet ettiği mahallenin muhtarı Halil Taş da gözaltına alınıp adliyeye getirildi. Taş, savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı.
 
İşçi İsmail Devrim'in oğluna okul kıyafeti alamadığı için intihar ettiğini haberleştirdikten sonra hedef gösterilen ve ifadeye çağrılan Astakoshaber.com internet gazetesinin sahibi Ergün Demir, Doğukışla'da bulunan İzmit İlçe Polis Karakolu'na ifade vermeye gitti. Buradan soruşturmayı yürüten Körfez İlçe Jandarma Karakolu'na gönderilen Demir, gözaltına alındı. Evrensel'e konuşan Demir, Körfez İlçe Jandarma Komutanlığı'nda olduğunu doğrulayarak "Haberle ilgili gözaltına alındım" dedi.
 
Ergün Demir daha sonra röportajın ses kaydını yayınlayarak "Özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği" gerekçesiyle Körfez Adliyesi'ne sevk edildi. Ayrıca dosyaya gizlilik kararı getirildi. CHP eski milletvekili Barış Yarkadaş da Demir'in ifadesinde "Kaydı izin alarak yaptım; iki kişi şahittir" dediğini aktardı.
 
Demir, sevk edildiği adliyede 'adli kontrol' uygulamasıyla serbest bırakıldı.
 
MAHALLE MUHTARININ DA İFADESİ ALINDI
 
Gazeteci Ergün Demir ile birlikte İsmail Devrim'in oturduğu 17 Ağustos Mahallesi Muhtarının gözaltına alındı. 17 Ağustos Mahalle Muhtarı Halil Taş'ın söyleşi sırasında evde olduğu ve bu sebeple gözaltına alındığı belirtildi. Adliyeye sevk edilen Taş, savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı.
 
DEMİR, HABERİ NASIL YAPTIĞINI GAZETEDEKİ KÖŞESİNE YAZMIŞTI
 
Gazeteci Ergün Demir, İsmail Devrim'in intiharı haberini nasıl yaptığını Astakoshaber.com'da yazdığı "İsmail Devrim haberini nasıl yaptım?" başlıklı köşinde anlatmıştı.
 
Habere ilişki "Gerçekten zor bir haberdi. Çok ama çok ağır bir hikayeydi" ifadelerini kullanan Demir, haberin yapılış öyküsünü aktardıktan sonra "Kimse öküz altında buzağı aramasın. Haber hiçbir kurum veya kişiyi incitmek, suçlamak, karalamak adına yapılmamıştır. Yapılan polemikler, haberi yapan kişi olarak benim dışımda gelişen şeylerdir. Tekrar söylüyorum, ben sadece işimin, mesleğimin gereğini yaptım. Bu konuyla ilgili söyleyecek başka da sözüm yoktur!" demişti.
 
TGS: YOKSULLUĞU ENGELLEYİN, HABERCİLERİ DEĞİL
 
Ergün Demir'in gözaltına alınmasına tepki gösteren Türkiye Gazeteciler Sendikası, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda "Yoksulluğu engelleyin habercileri değil" ifadelerini kullandı.
 
BASIN KONSEYİ: ZORLAMA ÇABALAR, GERÇEKLERİ ÖRTMEZ
 
Basın Konseyi, gazeteci Ergun Demir'in gözaltına alınmasına ilişkin yaptığı açıklamada "Gazetecilik evrenseldir, haberi yazan haberini göğüsler. Zorlama çabalar gerçekleri asla değiştirmez" denildi.