22 Eylül 2024 Pazar

Fransa'da Sarı Yelekliler, işçiler, öğrenciler eylemde

Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetiminin emeklilik reformuna yönelik protestolar ve grevler 3. gününde devam ederken Sarı Yelekliler 56'ıncı hafta eylemine öğrenciler destek verdi, çatışmalar yaşandı.

Fransa'da neoliberal politikalara ve vergi adaletsizliğine karşı başlayan Sarı Yelekliler eylemi 56'ıncı haftasında devam etti.

Sarı Yelekliler'in her Cumartesi günü ülke çapında yaptığı eylemlerde Fransa Devlet Başkanı Emanuel Macron'un istifası ve neoliberal politikaların terk edilmesi isteniyor. Eylemlerin 56'ıncı haftasında eylemlere katılım çağrısı yapan Sarı Yelekliler "Bize bakmayı bırakın", "Bize katılın" ve "Paris ayağa kalk" sloganlarını attı.

Paris Bercy önünde toplanan Sarı Yelekliler'e öğrenciler kitlesel olarak katılırken, sendikalarda eylemde yer alarak "Hepimizin talebi aynı ve mücadelemizde ortak" dedi.

Sarı Yelekliler bu haftaki kitlesel eyleminde Fransa genelinde 5 Aralık'ta başlayan ve devam eden grevin etkisi eylemde görüldü. Eylemciler "Macron istifa", "Devrim", "Anti kapitalizm", "İşçilerin onuru ve güzel bir dünya için buradayız" sloganları attı.

Yürüyüş hattı boyunca çevreden büyük destek alan eylem kolu Monparnasse Meydanında CGT'nin işsizliğe ve yoksulluğa karşı yaptığı eylemle birleşmesi üzerine yola barikat kuran polis Sarı Yelekliler'e biber gazıyla saldırdı.

Sarı Yelekliler emeklilik reformu protestolarına destek için akşam saatlerinde Paris'in meşhur Les Halles AVM'sini işgal etti. Eylemde "çalış, tüket" sloganı atarak aşırı üretim, tüketim ve kölece çalışmayı protesto etti.

56. hafta eylemleri Nantes, Marsilya, Montpellier, Toulouse ve Bordeaux kentlrinde de yapıldı. Eylemlere saldıran polis ile eylemciler arasında çatışmalar yaşandı.

Ülke çapında yapılan grevin 3. gününde Sarı Yelekliler bir çok noktada blokaj eylemi yaptı. Otoyol gişelerinde arabalara ücretsiz geçiş yaptırdı.

Son yılların en etkili ve büyük katılımlı grevi devam ederken sendikalar, 10 Aralık Salı günü "tüm sokaklarda yeniden buluşma" randevusu verdi. 

Başbakan Edouard Philippe'in ise gelecek Çarşamba günü emeklilik reformuna ilişkin bir açıklamada bulunması bekleniyor.

GREVE KİMLER KATILIYOR?
Greve gidenler arasında Paris ve çevresinde toplu taşımayı düzenleyen RATP, Fransız Ulusal Demir Yolları Şirketi (SNCF) ve Fransız hava yolu şirketi Air France çalışanları, polisler, doktorlar, hemşireler, acil servis görevlileri de dahil sağlık çalışanları, öğrenciler, öğretmenler, memurlar, avukatlar, tarım işçileri, postane çalışanları, taksi ve nakliye şoförleri, elektrik üretim ve dağıtım şirketi EDF, otomotiv üreticisi Renault ve rafineri çalışanları bulunuyor.