23 Eylül 2024 Pazartesi

Fransa'da 17 Ekim 1961 Katliamı'nda yaşamını yitiren Cezayirliler anıldı

Fransa'nın başkenti Paris'te 17 Ekim 1961'de Cezayir'in bağımsızlık mücadelesine destek için eylem düzenleyen Cezayirlilere yönelik Fransız polisinin katliamının 60. yılında hayatını kaybedenler için anma töreni gerçekleştirildi.

Cezayir Bağımsızlık Savaşı sürerken ülkelerindeki bağımsızlık hareketine destek ve uygulanan sokağa çıkma yasağını protesto etmek için eylem yapan 30 bine yakın Cezayirlinin 300'den fazlasının katledilmesine ilişkin Paris başta olmak üzere 70 kentte etkinlikler düzenlendi.

Paris'te Poissonniere Bulvarı'ndaki ünlü Rex Sineması'nın önünde toplanan Cezayirliler, katliamın yaşandığı Saint-Michel Köprüsü'nün yakınındaki Chatelet Meydanı'na yürüdü.

Fransa'nın katliamı "devlet suçu" olarak kabul etmesini isteyen eylemciler, katliama ilişkin arşivlerin tamamının açılmasını talep etti.

Katliamda yaşamını yitirenler anısına Seine Nehri'ne güller attı.

Öte yandan Saint-Michel Köprüsü'nde yaşamını yitirenler anısına konulan levhanın önüne çiçek ve çelenkler bırakıldı. Polis, levhanın önünde, çevresinde ve köprünün üzerinde kordon oluşturarak az sayıda kişinin buraya çiçek bırakmasına izin verdi.