23 Eylül 2024 Pazartesi

Fransa ve İspanya'dan Venezüella açıklaması

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Venezuela'da seçime gidilmediği takdirde Guiado'yu geçici başkan olarak tanıyacaklarını açıkladılar.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Venezuela'da seçime gidilmediği takdirde ABD destekli Juan Guiado'yu geçici başkan olarak tanıyacaklarını açıkladılar.
 
Macron, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Venezüella halkı geleceği hakkında özgürce karar verebilmelidir. Venezülla'da sekiz gün içerisinde seçime gidilmezse Guiado'yu geçici başkan olarak tanıyacağız" ifadelerini kullandı.
 
?Sanchez de Twitter'da Macron'un tweetini paylaşarak seçim yapılmadığı takdirde muhalif lider Guiado'yu geçici başkan olarak tanıyacaklarını açıklamış oldu.
 
Ayrıca, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bugün ABD'nin talebi üzerine toplanması bekleniyor.
 
MADURO'DAN İSPANYA'YA: KİMSE BİZE ÜLTİMATOM VEREMEZ
 
Öte yandan Venezuela Devlet Başkanı Maduro, İspanya Dışişleri Bakanı Josep Borrell'in Venezuela'da hemen seçime gidilmesini istedikleri yönünde önceki gün yaptığı açıklamaya dün gece cevap verdi. Maduro "Eğer seçim istiyorlarsa ülkelerinde yapsınlar çünkü mevcut İspanya Başbakanı halk oylaması ile seçilmedi. Hiç kimse bize hiçbir ders ve ültimatom veremez" dedi.
 
İspanya'da Sosyalist İşçi Partisi lideri ve Başbakan Sanchez'in, 2002 yılında dönemin Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'e karşı yapılan darbeyi destekleyen İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar gibi hareket ettiğini söyleyen "Maduro Sanchez Aznar'ın senaryosunu tekrarlıyor" dedi.
 
İspanya'yı emperyalist olmakla eleştiren Maduro, "İspanya'ya, onun ırkçılığına ve ayrımcılığa karşı harekete geçiyoruz. Venezuela'dan gitsinler, bizim için önemli değil. Biz özgür olmaya karar verdik. Onlarsız, onların kendilerini üstün gören kompleksleri olmadan daha mutlu olacağız." dedi.
 
Öte yandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bugün ABD'nin talebi üzerine toplanması bekleniyor.
 
Venezuela'da çoğunluğu muhalefetin elindeki Ulusal Meclisin başkanı Juan Guaido, muhaliflerin mitinginde kendini geçici devlet başkanı ilan etmiş ve başta ABD olmak üzere Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Şili, Panama, Arjantin, Kosta Rika ve Guatemala gibi ülkeler tarafından tanınmıştı. Meksika, Türkiye, Rusya, Küba, Çin ve Bolivya ise Nicolas Maduro hükümetine desteklerini açıkladı.