23 Eylül 2024 Pazartesi

Frankfurt'ta politik tutsaklarla dayanışma eylemi

Almanya'nın Frankfurt kentinde, 18 Mart Uluslararası Politik Tutsaklarla Dayanışma Günü dolayısıyla etkinlik gerçekleştirildi.

Almanya'nın Frankfurt kentinde Almanya Türkiyeli İşçiler Federasyonu (ATİF) ve Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu (AGİF), 18 Mart Uluslararası Politik Tutsaklarla Dayanışma Günü dolayısıyla sokak gösterisi düzenledi. 18 Mart İnisiyatifi adı altında gerçekleştirilen eyleme ADHP üyeleri de destek verdi. 

Müzik dinletisiyle zenginleştirilen gösteride, Kürt Halk önderi Abdullah Öcalan, Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş, Müslüm Elma ile birlikte Mumia Abu Jamal, Ahmad Saadat, Georges İbrahim Abdallah gibi çok sayıda uluslararası tutsağın resimleri taşındı. 274 gündür açlık grevinde bulunan Grup Yorum elemanların durumu hakkında dövizler asıldı.

Etkinlikte Tutsaklarla Dayanışma Komitesi, ATİF, AGİF, Enternasyonal İttifak, UPOTUDAK, Azadi adına konuşmalar yapıldı.

Siyasi Tutsaklar günü vesilesiyle yapılan eylemde Türkiye ve Kuzey Kürdistan zindanlarında yatan yüzlerce çocuk, öğrenci ve hasta tutsağın durumuna dikkat çekildi. Coronavirüs salgınının zindanlara yayılma riskine rağmen faşist devletin önlem almadığı vurgulandı.

Açıklamalarda, Almanya'da PKK davasında tutuklu bulunan 10 Kürt siyasetçisine ve TKP/ML davasında Münih hapishanesinde rehin tutulan Müslüm Elma'nın özgürlüğü talep edildi.

Ağırlaştırılmış tecrit koşullarında en insani hakları gasp edilen Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'ın durumuna dikkat çekildi ve düzenli avukat/aile ziyaretlerinin derhal başlatılması talep edildi.

Yaklaşık 1 ay önce Hanau'da neofaşist ve ırkçı bir saldırı sonucu katledilen  9 göçmen gencin şahsında ırkçılık sonucu katledilenler anıldı. Hanau katliamı vesilesiyle burjuva partiler ve medya tarafından göçmenler ve mülteciler üzerine geliştirilen ırkçı siyaset teşhir edildi. Young Struggle üyesi Sarah'nın Ferhat Ünvar için bestelediği şiir dinleyicilerin duygulu anlar yaşamasına sebep oldu. Eylemde ilgi duyan kitleye Hanau'da katledilen gençlerin resminin bulunduğu dövizler dağıtıldı.

16 yıldır tutuklu bulunan basın emekçisi Hatice Duman'ın yeğeni ve AGİF Yönetim Kurulu üyesi Mesut Duman, Türkiye ve Kürdistan zindanlarında esir tutulan gazeteciler şahsında dünyadaki tutsak gazeteciler üzerine sunum yaptı.

Akdeniz kıyılarında ölüme ve koronavirüse teslim edilen mültecilerin durumuna da dikkat çekildiği eylemde, Erdoğan ile anlaşma yapan Merkel ve Avrupa Birliği, Türkiye'ye yaptıkları silah satışlarından ve mülteci anlaşmalarından dolayı mülteci katliamlarından ve savaşta yaşanan katliamlardan da sorumlu oldukları vurgulandı. AKP ve Erdoğan ile işbirliği yapan Avrupa Birliği'nin, mültecilerin devletler arası çatışmalarda alet edilmesine son verilmesi istendi.

Koronavirüs nedeniyle önlemlerin alındığı eylemde katılımcıların ve izleyicilerin sağlığına dikkat edildi, uyarılarda bulunuldu.