23 Eylül 2024 Pazartesi

Frankfurt'da enternasyonal dayanışma yürüyüşü

Almanya'nın Frankfurt kentinde dünyanın değişik bölgelerindeki direniş hareketlerinin yer aldığı enternasyonal dayanışma yürüyüşü gerçekleştirdi.

Almanya'nın Frankfurt kentinde dünyanın değişik bölgelerindeki direniş hareketlerinin yer aldığı enternasyonal dayanışma yürüyüşü gerçekleştirdi. Meksika'da Chiapas hareketi, Afganistan'da kadın hareketi, İran'da direniş hareketleri, Avrupa sınırlarına takılan mültecilerin hakları için mücadele veren hareketler, Kürt ulusal hareketi, enternasyonal mücadelenin bir simgesi olan Young Struggle gençlik örgütü ve ırkçılığa ve faşizme karşı mücadele veren AGİF de yürüyüşte yer aldı.

29 Şubat Cumartesi günü Frankfurt Bockenheim semtinde başlayan yürüyüş, aşırı yağmura rağmen gerçekleştirildi. Yürüyüşün ardından Hanau'daki ırkçı katliamda oğlu Ferhat Ünver'i kaybeden AGİF üyesi Metin Ünver konuştu. Ünver, "Hanau'da ırkçı saldırıda katledilen Ferhat Ünver'in babasıyım. Oğlum Ferhat 19 Şubat günü bir ırkçı faşist tarafından katledildi. Bir baba olarak acım büyük, üzüntüm büyük. Oğlum burada büyüdü. Burada okula gitti. Mesleğini burada bitirdi. Burada yaşamını kuracaktı. Dış görünümü saymasak bir Almandı. Böyle olmasına rağmen bir ırkçı tarafından katledildi" diye konuştu.

'FAŞİZME KARŞI BİRLİKTE MÜCADELE ETMELİYİZ'
Irkçılık ve faşizmin bir zehir olduğunu söyleyen Ünver, "Bu zehirden birlikte kurtulmalıyız. Bu toplumda televizyonu açarsak ırkçılık görüyoruz, Radyoyu açarsak ırkçılık görüyoruz. Politika da ırkçılık görüyoruz. Maalesef ırkçılık zehrini her yerde görüyoruz" diye kaydetti. Irkçılığın ve faşizmin son bulmasını isteyen Ünver, "Irkçılığı ve faşizmi yenmede her birimizi görev düşüyor. Irkçılığa ve faşizme karşı birlikte ayağa kalkmalıyız. Göçmenlerin, mültecilerin ve ezilenlerin tarafında durmalıyız. Irkçılığa ve faşizme karşı sadece bugün değil, daime sokağa çıkmalıyız. Irkçılığa alan bırakmamalıyız. Irkçılığı her yerde yenmeliyiz! Faşizme yaşam alanı bırakmamalıyız. Birlikte faşizme karşı mücadele etmeliyiz" dedi.

Metin Ünver'ir konuşması sırasında "yaşasın enternasyonal dayanışma", "Hep birlikte faşizme karşı" ve "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atıldı.

Metin Ünver'in ardından söz alan AGİF Yönetim Kurul üyesi Mesut Duman, ırkçılığı körükleyerek böylesi katilleri teşvik eden partilerin katliamın siyasi sorumlusu olduğunu vurguladı. Anmalarda ırkçılığa ve faşizme karşı mücadeleden bahsetmelerin ikiyüzlü siyaset yürüttüüğünü ifade eden Duman, "SPD'li Thilo Sarazzin başlattığı tartışmayla ırkçıları ve faşistlere moral vermiştir. CDU ve CSU Alman kültürünü öne çıkarma adı altında 'leitkultur'dan bahsederek ırkçılığı körüklemiştir. Sol partili Sahra Wagenknecht mülteciler üzerine siyaset yaparak bu ayrımcı ve ırkçı atmosferin oluşmasında yer almıştır. Alman devleti, mültecilerin kamplara hapsederek ırkçılığı ve ayrımcılığı güçlendirmiştir. Burjuva basını nargile barlarına saldırarak, Arap suç çetelerinden bahsederek hedef belirlemiştir" diye kaydetti.

Duman, "Eğer faşizme ve ırkçılığa karşı mücadele etmek istiyorsak Nazi yürüyüşlerini engellememiz gerek. Her birimiz sokakta, okulda, işte ve yaşamın her alanında ırkçılıkla mücadele etmemiz gerekiyor" diye vurguladı.

İranlı, Meksikalı, Afganistanlı göçmenler yaşadıkladıkları ayrımcılığı ve zorlukları anlattı.