22 Eylül 2024 Pazar

Firar eden devrimci kadınlar: Ayağımızı sokaktan kesemezsiniz

Ev hapsi kararını "Mücadelemiz eve sığmaz" diyerek kendileri kaldıran ve 8 Mart alanında ayaklarındaki elektronik kelepçeleri çıkaran 3 kadın devrimci, ev hapsine çarptırılan tüm kadınlara "evden firar" çağrısı yaptı. "Ayağımızı sokaktan kesemezsiniz" diyen Burcugül Çubuk, Hivda Selen ve Gamze Toprak, "Ev hapsi bir ehlileştirme politikasıdır. Bizi ehlileştiremeyeceksiniz" diye iktidara seslendi.

Devrimci Parti Genel Başkan Yardımcısı Burcugül Çubuk, Sosyalist Kadın Meclisleri Genel Meclis üyesi Gamze Toprak ve Özgür Genç Kadın Merkezi Koordinasyon üyesi Hivda Selen'in kendi iradeleri ile ev hapsine son verme kararı, bu yıl 8 Mart'a damgasını vurdu.

3 kadın devrimci 8 Mart günü "Mücadelemiz eve sığmaz" diyerek evlerinden çıktı, ardından 8 Mart Taksim Gece Yürüyüşü'ne katılarak, ayaklarındaki elektronik kelepçeleri çıkardı. Bu eylem, iktidarın ev hapsi cezası politikasını boşa çıkartırken, kadınlara da büyük moral ve cesaret verdi.

Burcugül Çubuk, 7 devrimci parti ve siyasetin oluşturduğu Birleşik Mücadele Güçleri'nin deklarasyonunu açıklamak üzere 4 Şubat günü Kadıköy'de yapılan eylemde gözaltına alındı. Tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilerek hakkında ev hapsi kararı verildi.

İstanbul Üniversitesi öğrencisi Özgür Genç Kadın Merkezi Koordinasyonu üyesi Hivda Selen ile SKM Genel Meclis üyesi Gamze Toprak ise Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin 1 Şubat günü üniversite önünde yapılacak eylem çağrısına uydu. Üniversite önü ve bölge tamamen polis ablukasını alınmıştı. Gamze ve Hivda pek çok öğrenci ve sosyalistle birlikte Etiler'de otobüslerden inerek pankartlarını açtı, sloganlarla yürüyüşe geçti. Polisin işkenceli saldırısında gözaltına alınarak tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildiler. Gamze ve Hivda hakkında da Burcugül'de olduğu gibi 2911 Sayılı Gösteri ve Yürüyüş Kanunu'na aykırı davrandıkları gerekçesiyle ev hapsi kararı verildi.

Birleşik Mücadele Güçleri'nin ortak kararıyla kelepçelerini çıkararak Taksim'e giden Gamze, Hivda ve Burcugül, eylemlerini ETHA'ya anlattı.