22 Eylül 2024 Pazar

Finlandiya'da postacı grevi bakanı istifa ettirdi

Finlandiya'da 9 bin posta işçisinin başlattığı ve zaferle sonuçlanan grevi, belediye ve kamu kuruluşlarından sorumlu bakanın istifasına neden oldu.

Finlandiya'da 9 bin posta işçisinin 11 Kasım'da başlattığı ve işçilerin taleplerinin kabul edilmesiyle geçtiğimiz hafta sona eren grev, belediye ve kamu kuruluşlarından sorumlu bakanın istifasına neden oldu.

Evrensel'in haberine göre; önceki gün bir basın toplantısı düzenleyen Başbakan Antti Rinne, Bakan Sirpa Paatero'nun istifa ettiğini ve kendisinin istifasını kabul ettiğini açıkladı. Rinne, üstü kapalı olarak Paatero'yu hükümetin postacılarla ilgili görüşünü posta idaresi yöneticilerine iletmemekle suçladı. "Ben birçok kez paket tasnifçilerinin çalışma koşullarının kötüleştirilmemesi konusundaki görüşlerimi açıkladım" dedi. Çalışanların ücretlerini düşürme girişiminde bulunan postane yöneticilerine de eleştiriler yöneltti.

Posta idaresinin paketleme bölümünde çalışan 700 postacının ücretlerini düşürme girişimine karşı 11 Kasım günü 9 bin postacı işi bırakarak greve başlamıştı. Diğer sektörlerdeki işçi ve emekçilerin geniş kapsamlı dayanışma grevlerine gitmelerinden sonra 27 Kasım günü işveren geri adım atmak zorunda kalmış ve eylemcilerin taleplerini kabul etmişti.

BAKAN PAATERO 'BİLGİM YOK' DEMİŞTİ
21 Kasım günü Paatero, postane yönetiminin 700 çalışanı iştiraklerinden birine devretmesi hakkında daha önce bilgisi olmadığını söylemişti. Konu hakkında grevin başlamasıyla haberi olduğu için müdahalede bulunamadığını öne sürmüştü.

Postanenin Yönetim Kurulu Başkanı Markku Pohjala, dün sabah saatlerinde hükümetin 700 posta çalışanının ücretlerinin düşürüleceğini bildiğini ama buna karşı çıkmadığını açıkladı.

Başbakan Antti Rinne'nin basın toplantısı bu açıklamadan sonra geldi.

MUHALEFET, BAŞBAKANIN DA İSTİFASINI İSTİYOR
Ancak Rinne'nin açıklamaları ve Paatero'nun istifası muhalefet partilerinin tepkilerini dindirmeye yetmedi. Muhalefet, Rinne'nin de istifa etmesini istiyor.

Geçtiğimiz çarşamba günü, muhalefette bulunan üç parti; Ulusal Topluluk Partisi, Hıristiyan Demokratlar ve Hareket Şimdi, ortak bir basın toplantısı düzenleyerek hükümetin postane grevindeki tutumunun parlamentoda tartışılmasını ve güven oylaması yapılmasını talep etmişti.

Hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Merkez Partisi'nin konu hakkında rapor hazırlamasını talep eden muhalefet Başkanan Antti Rinne'nin istifasını istiyor.

GÜVEN OYLAMASI YAPILACAK
Öte yandan 3 Aralık günü parlamentoda hükümetin kamu kuruluşlarını nasıl yönettiği tartışılacak. 4 Aralık günü de güven oylaması yapılacak.