20 Eylül 2024 Cuma

Fındıklı'da kayyum protestosu

Hakkari'deki kayyum darbesini protesto eden Fındıklı Demokrasi Güçleri, "Halkın iradesi ile seçilmiş bir belediye başkanı ve yönetimi ancak halkın iradesi ile geri alınabilir. Bunun dışında yapılan her türlü girişim hukuki olmadığı gibi meşru da değildir" dedi.

Hakkari'de halkın iradesine kayyum atanması, Rize'nin Fındıklı ilçesinde bulunun Dörtyol kavşağında protesto edildi. "Halkın iradesi gasp edilemez" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını Hasan Zorlucan okudu. Fındıklı Demokrasi Güçleri tarafından yapılan eyleme Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş ve çok sayıda kişi katıldı.

Her gün yeni bir adaletsizlikle güne başladıklarını ifade eden Hasan Zorlucan, "Mafyanın, çetelerin, uyuşturucu tacirlerinin, tarikatların kol gezdiği bir ortamda ve bu güruhlara her türlü devlet olanaklarının sağlandığı bir durumda 1 Mayıs'ta Taksim Meydanına çıkmaya çalışan işçi ve emekçileri tutuklayan, Filistin direnişine sahip çıkan gençleri gözaltına alan ve her türlü demokratik mücadeleyi engelleyen AKP-MHP iktidarı bu sefer hedefine halkın iradesiyle seçilmiş belediyeleri koymaktadır" dedi.

'HALKIN İRADESİYLE SEÇİLENLER ANCAK HALKIN İRADESİYLE GERİ ALINABİLİR'
31 Mart yerel seçimlerinde halkın iradesiyle seçilen Hakkari Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış yerine kayyum atanarak bir irade gasbı gerçekleştiğini belirten Zorlucan, "Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış'a soruşturma açan söz konusu dosyanın soruşturma savcısı ve hakimi şu anda FETÖ firarisi olarak aranmakta ve haklarında yasal işlem devam etmektedir" dedi.

Zorlucan, "Halkın iradesi ile seçilmiş bir belediye başkanı ve yönetimi ancak halkın iradesi ile geri alınabilir. Bunun dışında yapılan her türlü girişim hukuki olmadığı gibi meşru da değildir. Seçilmiş belediye eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış derhal serbest bırakılmalı ve görevine iade edilmelidir" dedi.

GÜMÜŞTAŞ: KAYYUMA GEÇİT VERMEYECEĞİZ
ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, "İrademizi kayyumla, gaspla teslim alamazsınız. Kayyuma geçit vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı. Eşitlik, adalet, özgürlük için direnen Kürt halkının yanında olduklarını belirten Gümüştaş, "Bu sesi çok daha fazla büyütmek zorundayız" dedi.

Kararın hukuki ve halklar nezdinde meşru da olmadığını vurgulayan Gümüştaş, "Karar sarayın talimatıyla verilmiş ve sarayın savaşma ihtiyacına bağlı olarak verilmiş bir karardır" dedi. AKP-MHP iktidarının yönetme krizini aşmak için halklarla savaştığını dile getiren Gümüştaş, hep birlikte bu karara karşı ses yükseltme çağrısı yaptı.

Eylem boyunca "Halkın iradesi gasp edilemez", "Hakkari halkı yalnız değildir" sloganları atıldı.