23 Eylül 2024 Pazartesi

Filistinli örgütler görüşüyor: Abbas Gazze’ye geçebilir

Filistin Kurtuluş Ordusu ile Hamas arasında görüşmeler başlıyor. Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın 2007’den beri ilk kez Gazze’ye geçmesi de gündemde.

Filistinli yetkililer, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) gruplarından belirlediği bir heyeti mevcut durumu görüşmek üzere birkaç gün içinde Gazze Şeridi'ne giderek Hamas ile görüşmeler gerçekleştirmek için görevlendirdiğini bildirdi. Görüşmelerin, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Gazze'ye ziyaret gerçekleştirmesini sağlayacağı belirtiliyor.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Saib Erekat gelişmelere dair, “Fetih Hareketi'nden bir heyet ve gruplar önümüzdeki hafta Hamas ile görüşmek üzere Gazze Şeridi'ne gelecekler. Bunun ardından da Mahmud Abbas, Gazze'ye ziyarette bulunacak. Fetih ve Hamas hareketleri Gazze'de buluştuktan sonra fikir birliğine varılırsa Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da Gazze Şeridi'ne geçecek” dedi.

Söz konusu adım, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Heniyye arasında gerçekleşen telefon görüşmesinin ardından atıldı. Heniyye, "Yüzyılın Anlaşması" olarak açıklanan ABD-İsrail planıyla ilgili olarak Mahmud Abbas'a acil toplantı çağrısında bulunmuştu.

Heniyye'ye Gazze'yi ziyaret edeceğine dair söz verdiğini vurgulayan Abbas da, "Herkes, tüm gruplar bir tehlike hissediyor. İsmail Heniyye ile konuştum. Bana görüşmek istediklerini söyledi. Ben de hemen Gazze'de görüşebileceğimizi söyledim. Yeni bir aşamaya geçeceğiz ve küçük meseleleri sorun olmaktan çıkaracağız. Trump'ın barış planını açıklanmasının ardından Filistinlileri saflarını sıklaştırmaya ve birliklerini derinleştirmeye çağırıyorum" şeklinde konuştu.

Mahmut Abbas, 2007'den beri Hamas'ın kontrolü altında bulunan Gazze'ye, bu tarihten beri gitmemişti.