23 Eylül 2024 Pazartesi

'Filistin'de soykırımı durduralım'

İsrail'in Filistin'e dönük soykırımına tepki göstermek için Bahariye'de insan zinciri oluşturan Filistin'e Özgürlük girişimi, "Gelin hep birlikte Netanyahu'nun ve İsrail devlet mekanizması içinde savaş suçu işleyen herkesin savaş suçlarından yargılanması için ses çıkartalım" çağrısı yaptı.

Filistin'e Özgürlük girişimi, İsrail'in Filistin'de gerçekleştirdiği soykırıma tepki göstermek amacıyla Kadıköy'de bulunan Bahariye Caddesi'nde insan zinciri oluşturdu. Eylemde, "İsrail sömürgeci bir terör devletidir! Filistin halkı kazanacak" pankartının yanı sıra İsrail'in saldırılarında katledilen Filistinlilerin isimlerinin yazılı olduğu 50 metrelik bir pankart açıldı. Çok sayıda kişinin yan yana geldiği eylemde Filistin bayrakları ve "İşgalci İsrail terörüne son", "Nehirden denize özgür Filistin" dövizleri taşındı.

Basın açıklamasını Hidayet Şefkat Tuksal, Hacer Ansal ve Nuran Yüce okudu.

Gazze'nin benzeri görülmemiş bir saldırı altında olduğu ifade edilen açıklamada, "Filistin halkı haftalardır bombalanıyor, katlediliyor, her bir saatte 10 çocuk İsrail ateşiyle öldürülüyor. Yaşanan, Gazze'nin insansızlaştırılması girişimidir. 21. yüzyılın ilk çeyreğinde tüm insanlığın gözü önünde yeni bir soykırım gerçekleşiyor" denildi.

'KATLEDİLEN FİLİSTİNLİLERİN SAYISI 15 BİNİ AŞTI'
7 Ekim'den beri katledilen Filistinlilerin sayısının 15 bini aştığı ifade edilen açıklamada, katledilenlerin yüzde 60'ının kadınlar ve çocuklardan oluştuğuna dikkat çekildi. İsrail'in hiçbir savaş kuralını tanımadığı vurgulanan açıklamada, Gazze'nin 2.3 milyon nüfusundan 1.8 milyondan fazlasının göç etmek zorunda olduğu aktarıldı.

"İnsanların büyük çoğunluğu hastanelerde, Birleşmiş Milletler binalarında, okullarda ve camilerde yaşamaya çalışıyor. İki aya yaklaşan İsrail saldırılarında Gazze'deki sivil yerleşim yerlerindeki evlerin en az yüzde 60'ı harap oldu veya ciddi zarar gördü" denilen açıklamada, 12 Ekim'den beri Gazze'de elektrik olmadığı, temiz su bulunamadığı, çok sayıda hastane ve sağlık merkezinin çalışamaz durumda olduğu vurgulandı.

'BİR SANİYE BİLE KAYBETMEDEN HAREKETE GEÇİLMELİ'
İsrail'in hemen durdurulması için bir saniye bile kaybetmeden harekete geçilmesi gerektiği kaydedilen açıklamada; tüm demokratik kamuoyu İsrail'in ABD destekli savaş suçlarıyla dolu işgaline karşı, Filistin'in özgürlüğü için yan yana ses çıkartmaya çağırıldı.

Dünyanın dört bir yanında milyonlarca insanın soykırıma karşı eyleme geçtiği kaydedilen açıklamada, "Birçok ülkede, İsrail'i destekleyen devletler, Filistin halkıyla dayanışan savaş karşıtlarını antisemitist olmakla suçlayarak hareketleri bastırmaya, bölmeye çalışıyorlar" denildi.

'SAVAŞ SUÇLULARININ YARGILANMASI İÇİN SES ÇIKARTALIM'
Katledilen Filistinlilerin sadece bir istatistikten ibaret olmadığı vurgulanan açıklamada, "Gelin hep birlikte Netanyahu'nun ve İsrail devlet mekanizması içinde savaş suçu işleyen herkesin savaş suçlarından yargılanması için ses çıkartalım" ifadeleri kullanıldı.

Açıklama, şöyle devam etti: "Hiçbir insan hakkı ihlalinin unutulmayacağını ısrarla vurgulayalım. Yaşam hakkı elinden alınan çocukların, artık sesini çıkartma şansı kalmayan insanların sesi olalım. Tüm dünyada, özellikle bölgede yaşayan halklar, ne kadar güçlü, ne kadar etkin, ne kadar kararlı, ne kadar ısrarlı olursak, İsrail'in sürekli saldırılarını durdurmak için yıllar önce ABD'in Irak işgaline karşı çıkarken söylediğimiz o önemli mesajı bir kez daha hatırlamamız çok önemli: 'Şimdi değilse ne zaman? Biz değilsek kim?'"

'İSRAİL'LE İLİŞKİLER DURDURULSUN'
İktidarın ikiyüzlü politikalarına da dikkat çekilen açıklamada, "Son 20 yılda Türkiye-İsrail arasında ticaret hacmi yüzde 530 arttı. Türkiye'nin dış ticaretinde İsrail 10. sırada. Türkiye'den şirketlerin İsrail'de enerji yatırımları var. İsrail'le devlet düzeyinde yapılan ikili anlaşmalar hemen askıya alınsın" denildi.

Eylem boyunca "Milyonlar aç, işgal altında, yaşasın küresel intifada", "Katil ABD, katil İsrail", "Netanyahu hesap ver, bugün kaç çocuk öldürdün" sloganları atıldı.