20 Eylül 2024 Cuma

Feysel Aslan'ın failleri yargılanana kadar mücadelenin süreceği sözü

Yüksekova'da işkencede katledilen Feysel Aslan için yapılan eylemde, "Feysel Aslan'ın katledilmesinde ki tüm sorumluların adil ve eşit bir yargı sistemi önünde yargılanıp gerekli cezaları aldıklarını görene kadar vazgeçmeyeceğiz" denildi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi ve kayıp yakınlarının, gözaltında kaybedilenlerin faillerinin yargılanması için mücadelesini sürdürüyor. Yüksekova'daki Sanat Sokağındaki eyleme kayıp yakınları Barış Anneleri, DEM Parti ve DBP Yüksekova İlçe Örgütü yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Eylemde, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" ve "Failler belli kayıplar nerede" pankartı ile kaybedilen, katledilen ve faili meçhul bırakılanların fotoğrafları taşındı. Eylemin 130. haftasında 1994 yılında katledildikten sonra işkenceye uğrayan Feysel Aslan'ın akıbetini sordu.

Açıklamayı Feysel Aslan'ın yeğeni Rojda Aslan okudu. Feysel Aslan'ın 1994 yılında katledildikten sonra cenazesine ağır işkence yapıldığını dile getiren Aslan, "Feysel Aslan akrabası olan Fevzi Tekin ile çalı çırpı toplamak için akşam üzeri Alyava köyüne doğru gittiler. Köye Isuzu marka kamyonet ile giriş yapan Feysel Aslan ve Fevzi Tekin köyün abluka altına alındığını sonradan fark etti. Köyün yamacına doğru hareket halindeyken uzun namlulu silahlara araca doğru ağır bir ateş başladı. Feysel Aslan vücudunun çeşitli yerlerine isabet eden mermilerle olay yerinde katledildi. Feyzi Tekin ise ağır yaralandı. Görgü tanıkları ateş edildikten sonra kamyonete doğru yönelen askerlerin Feysel Aslan'ın cansız bedeninin üzerine ayakları ile bastıklarını ve silah dipçikleri ile işkence uyguladıklarını dile getirdi" dedi.

Çağrılan ambulansın köye girişine izin verilmediğini söyleyen Aslan, Fevzi Tekin'in de yaşamını yitirdiğini düşünülen polisin çok sonrasında ambulansın girişine izin verdiğini aktardı. Aslan, "Feysel Aslan'ın ailesi akabinde Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığı makamına başvuru yaptı. İlgililerin yargılanması için açılan soruşturma, kovuşturmaya yer olmadığı gerekçesi ile kapatıldı. Bir insanın katledildiği, diğerinin ise ağır yaralandığı, görgü tanıklarının açık bir şekilde ifadelerde bulunduğu dosyada yargılanan tek bir güvenlik kuvvetleri personeli olmadı" dedi.

Tüm itirazlara rağmen dosyanın kapatıldığını aktaran Aslan, şöyle devam etti: "Tüm bu olayların haricinde Feyzi Tekin henüz hastanede tedavisi tamamlanmadan tutuklanarak Diyarbakır cezaevine gönderildi. Hukuk kavramının yerle bir edildiği, adalet olgusunun yerlerde sürüklendiği Feysel Aslan dosyasında cezasızlık olgusunun tam olarak karşısındayız. Feysel Aslan'ın katledilmesinde ki tüm sorumluların adil ve eşit bir yargı sistemi önünde yargılanıp gerekli cezaları aldıklarını görene kadar vazgeçmeyeceğiz."