23 Eylül 2024 Pazartesi

FDKC'den İsrail mahkemesinin kararına tepki

Siyonist İsrail mahkemesinin, yahudilere Mescidi Aksa'da sessizce ibadet etme imkanı veren kararına tepki gösteren FDKC, Ariel Şaron'un yaptığı gibi kapsamlı bir patlamaya yol açabileceğini vurguladı. 

Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi (FDKC), siyonist İsrail mahkemesinin, yahudilere Mescidi Aksa'da sessizce ibadet etme imkanı veren kararını, yahudilerin siyonist anlayışı öne çıkaran ve hurafelere dayanan zihniyetlerini, mitlerini ve yalanlarını dayatma esaslı olduğunu ve Filistin halkının toprağı ve Kudüs üzerindeki ulusal haklarını yok saydığını belirtti. 

FDKC, İsrail yargısının Mescidi Aksa hakkındaki bu provokatif kararının, bundan önceki İsrail hükümetin başkanı Ariel Şaron'un yaptığı gibi kapsamlı bir patlamaya yol açabileceğini vurguladı. 

FDKC açıklamasında "Bu mahkemenin, arkasında duran Bennett - Lapid hükümetinin ve kendini beğenmiş siyonist Ayelet Shaked'in, Kudüs'ün bütün mukaddes mekanları, meskun mahalleleri, eserleri ve Filistin vicdanındaki seçkin konumu ile Filistin devletinin başkenti olduğunu çok iyi hatırlaması gerekir. İkinci İntifada'nın kıvılcımını çakan o olmuştu. Kudüs Savaşı'nın ve Kudüs Kılıcı Harekatı'nın kıvılcımını çakan da yine o olmuştu. Yeni bir savaşı alevlendirmesi de söz konusu olabilir. Halkımız bütün kesimleriyle ve güçleriyle bu savaşta yer alacaktır. Mümkün olan bütün yollarla toprağını savunmak için mücadele edecektir" denildi.

İsrail mahkemesinin dün yahudilerin Mescidi Aksa alanında ibadet etme konusunda sınırlı bir haklarının olduğuna hükmederek, yahudi haham Aryeh Lippo'nun Mescidi Aksa'da sessizce dini ibadetler ve ritüeller yapması sebebiyle buradan uzaklaştırılmasına dair kararın kaldırılmasını istemişti. İsrail mahkemesinin kararı bütün Filistin'de tepkiyle karşılanmış ve kararın işgal yönetiminin yahudileştirme politikasının bir aşaması olduğuna dikkat çekilmişti.

Mescidi Aksa hatiplerinden İkrime Sabri de işgal yönetiminin bu konuda karar verme yetkisi olmadığına dikkat çekerek İsrail mahkemesinin Mescidi Aksa hakkında verdiği kararın geçersiz olduğunu dile getirdi.