22 Eylül 2024 Pazar

Fatma Altınmakas'a tecavüz eden erkek 'tanık' olarak dinlendi!

Evli olduğu erkeğin tecavüzüne uğrayan daha sonra da evli olduğu erkek tarafından katledilen Fatma Altınmakas'ın ölümüne ilişkin açılan davanın ilk duruşması görüldü. Tecavüz faili mahkemede tanık olarak dinlenirken, katliamın aile büyüklerinin emriyle gerçekleştiğini söyledi. 

Muş'un Malazgirt ilçesinde, Sinan Altınmakas tarafından tecavüze uğrayan ve şikayetçi olduktan sonra evli olduğu Kazım Altınmakas tarafından 14 Temmuz 2020 tarihinde katledilen Fatma Altınmakas'a ilişkin açılan davanın ilk duruşması görüldü.

Ağrı'nın Patnos ilçesinde bulunan Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Fatma'nın ailesinin avukatları hazır bulundu. Hakkında ağırlaştırılmış müebbet istenen tutuklu sanık Kazım Altınmakas ise Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı.

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada ilk olarak sanık Kazım Altınmakas savunma yaptı. Daha önce savcılıkta Fatma'yı "nasıl olduğunu bilmeden" katlettiğini iddia eden Kazım Altınmakas, bu kez silahı Fatma'nın elinde almaya çalıştığı sırada ateş aldığını ileri sürdü.

Tanıklardan Fatma Ayaz, sanık kardeşi Sinan Altınmakas'ın Fatma'yı çocukları ile tehdit ederek, tecavüz ettiğini belirtti.

Daha sonra sanığın yeğeni Kader Akar tanık olarak dinlendi. Akar, katliamın yaşandığı gün Kazım Altınmakas'ın içeriye gelerek Fatma'ya 2 el ateş ederek katlettiğine şahitlik ettiğini söyledi. Akar, Sinan Altınmakas'ın Fatma'ya sürekli tehdit içerikli mesajlar gönderdiğini ve bu mesajları kendisinin de gördüğünü dile getirdi. Akar, Fatma'nın sistematik bir şekilde Sinan Altınmakas'ın tecavüzüne maruz kaldığını söyledi.

'BU CİNAYET AİLE BÜYÜĞÜNDEN ALINAN EMİRLE İŞLENDİ'
Ardından Fatma'ya tecavüz ettiği belirtilen Sinan Altınmakas tanık sıfatıyla dinlendi. Fatma'ya tecavüz ettiğine dair suçlamaları reddeden Sinan Altınmakas, "Kazım abim beni aradı ve eşini öldüreceğini söyledi. Ben de öldürmemesini ve babasının evine götürmesini söyledim. Abim bu cinayeti tek başına aldığı kararla işlemedi. Cezaevinde onun görüşüne gittiğimde birçok aile büyüğünden aldığı emirle eşini öldürdüğünü söyledi. Bunlar toplantı yapmışlar ve o şekilde bu karar alınmış" itirafında bulundu.

AV. AYAZ: BU KATLİAM, TOPLUMSAL BİR CİNAYETTİR
Fatma'nın avukatı Mir Bedirhan Ayaz ise, iddianamenin yetersiz olduğunu ve katliamdan dolayı sadece bir kişinin yargılanmaması gerektiğine dikkat çekti. Katliamı, "toplumsal bir cinayet" olarak tanımlayan Ayaz, Fatma'nın ilk yaptığı suç duyurusunda beyanlarının esas alınmamasından kaynaklı böylesi bir olayın yaşandığını sözlerine ekledi.

Mahkeme heyeti, Sinan Altınmakas'ın kullandığı iletişim numarasının HTS kayıtlarının alınmasına ve sanık Kazım Altınmakas'ın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Bir sonraki duruşma 6 Mayıs'a ertelendi.