20 Eylül 2024 Cuma

Faşizme karşı antiemperyalist birleşik cepheyi güçlendirme çağrısı

Birleşik Cephe Danışma Komitesi, 3 Temmuz günü gerçekleştirdiği toplantının ardından yaptığı açıklamada, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde faşist partilerin güçlendiğine dikkat çekerek, "Faşizme, savaşa ve çevresel yıkıma karşı uluslararası antiemperyalist birleşik cephenin güçlendirilmesi" çağrısında bulundu.

Avrupa'da ve tüm dünyada yoğunlaşan faşist tehlikeye karşı ortak mücadele çağrısı yapılan açıklamada, Avrupa'da 6-9 Haziran'da yapılan seçim sonuçları hatırlatıldı. Faşist tehlikenin endişe verici boyutta olduğuna işaret edilen açıklamada, "Faşist partilerin tehlikesi ırkçılığa indirgenmemelidir; komünizm ve emek karşıtı duyguları yaymakta, çevre koruma önlemlerinin kaldırılmasını talep etmekte ve böylece küresel çevre felaketini hızlandırmaktadırlar. Egoizmi, şovenizmi ve nihayetinde savaşı temsil etmekte ve üçüncü dünya savaşı tehlikesini arttırmaktadırlar. Irkçı yeni yasaları, yeni devlet ırkçılığı biçimlerini ve mülteci yasalarını marjinalleştirerek göçmenlere karşı şiddeti körüklüyorlar. Sağ popülist ya da aşırı sağcı olarak adlandırılarak önemsizleştiriliyorlar. Açıkça demeliyiz: Bu faşizmdir" denildi.

Faşist parti ve güçlerin hükümetlere ve parlamentolara girmesinin, yüzyıllardır uğruna mücadele edilen işçi ve kadın haklarının geriye itilmesi ve hatta ortadan kaldırılması anlamına geleceği vurgulanan açıklamada, "Bu sadece Avrupa'yı etkilemekle kalmıyor, dünya çapındaki faşist tehdidin ve gelişmenin bir (örneğin Peru, Hindistan, Güney Afrika'da) parçasıdır. Bugün 'modern faşistler' Hitler faşizminden farklı bir görünüm sergiliyorlar. Kendilerini 'sosyal', 'savaş karşıtı partiler' ya da 'özgürlük savaşçıları' olarak sunuyorlar. Ama Hitler de bir 'devrim' ya da 'barış politikası' vaat etmemiş ve demagojik bir şekilde kendisini 'nasyonal sosyalist' olarak adlandırmamış mıydı? Sonuç 60 milyon insanın ölümü, Yahudilerin toplu katliamı, açlık ve sefalet oldu. Toplama kamplarına ilk tıkılanlar komünistler, sendikacılar ve diğer demokratlar oldu. İnsanlık buna ikinci kez düşmemelidir! Faşizmin farklı yüzleri olabilir, ancak ortak özü, açık şiddet ve baskıyla kapitalist yönetimin en acımasız biçimidir. Bu konuda, eğitim ve bilinçlendirme çalışması bir zorunluluktu" ifadelerine yer verildi.

'FAŞİZME KARŞI BİRLEŞİK CEPHE GÜNÜN GÖREVİDİR'
Faşist partilerin güçlenmesi ve taban bulmasına karşı, geniş bir antifaşist birleşik cepheye ihtiyacına işaret edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Birleşik Cephe'nin inşası günün görevidir. Fransa'daki 'yeni halk cephesi'ndeki hızlı birleşme ve bunun yüksek oy sonuçları böyle bir birliğin potansiyelini vurgulamaktadır. Bu, sosyalist alternatife açık olmalı ve işçi sınıfı güçlü bir omurga oluşturmalıdır. İşçi sınıfı son derece enternasyonaldir, son derece örgütlüdür ve grevlerle kapitalizme ve emperyalizme karşı etkili bir silaha sahiptir. Dar görüşlü milliyetçiliğe ve şovenizme karşı sendikalar enternasyonalist bir yönelime sahip olmalı ve ulusal sınırların ötesinde birlikte çalışmalıdır! Başlangıçta ikna, bilinçlendirme ve eğitim çalışmalarına ve elbette doğru argümanlara odaklanılmalıdır. İyi argümanlar etkili militan faaliyetlerin, gösterilerin ve grevlerin temelini oluşturur."

Devrimcilere, antifaşistlere, sendikacılara, kadınlara, gençlere ve mültecilere bunu ortak davaları haline getirmeleri çağrıları yapılan açıklamada, "Devrimci güçler, hükümeti ve tekellerin diktatörlüğünü eleştirmenin yanı sıra, çevre felaketinden, savaştan, sosyal zorluklardan ve faşizmden çıkış yolu olarak sosyalist alternatifi de ortaya koymalıdır. Faşizme, savaşa ve çevresel yıkıma karşı uluslararası antiemperyalist birleşik cephenin güçlendirilmesi günün görevidir" çağrısı yapıldı.